Távoznak a külföldiek, megsínyli a gazdaság

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 19. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre erőteljesebben érinti az orosz gazdaság különböző szegmenseit a koronavírus-járvány, amely világszerte gazdasági károkat okoz a szolgáltatószektor leállása és az ellátási láncok felbomlása miatt. Oroszországot eddig az olajár bezuhanása érintette a legsúlyosabban: tegnapra a WTI típusú nyersolaj hordónkénti ára kevesebb mint felére, 24 dollárra esett vissza a januári 63 dollárról, míg a Brent ára 27 dollárra csökkent.

De az orosz gazdaságot újabb, nem várt hatás is érheti: a gazdaság számos ágazata a volt szovjet tagköztársaságokból érkező vendégmunkásokra épül. A legtöbben Üzbegisztánból, Tádzsikisztánból, Belaruszból és Kirgizisztánból érkeznek Oroszországba, főleg az építőiparban. 2018-ban 6,4 millió embert foglalkoztatott az orosz építőipar, ebből 1,8 millióan voltak külföldiek, vagyis a dolgozók csaknem 30 százaléka. A kormány hétfői döntése értelmében tegnap lezárták az orosz határokat, külföldiek nem léphetnek be az ország területére. Közülük sokan rotációban dolgoznak vagy egyszerűen hazatértek a családjukhoz a járvány miatt, így a vendégmunkások hiányát hamarosan érezni fogja az orosz gazdaság.

A helyzet nem megnyugtató a közép-ázsiai államoknak sem: Tádzsikisztán és Kirgizisztán gazdasága a legkiszolgáltatottabbak között van a világon. A Világbank adatai szerint 2018-ban Kirgizisztán GDP-jének 33,6 százalékát tették ki a külföldön dolgozó polgárainak hazautalásai, míg Tádzsikisztánban a bruttó hazai termék 31 százalékának felel meg az arány. Mivel a hazautalt összegek java része Oroszországból érkezik, a vendégmunkások kiutasítása tovább súlyosbíthatja a koronavírus miatti gazdasági helyzetet, elhúzódó válságba sodorva az érintett országokat.

Oroszországban legalább 147 főre nőtt a Covid–19-ben megbetegedettek száma. A vírus az ország 15 régió­jában bukkant fel, a fertőzöttek több mint fele moszkvai illetőségű. Közép-Ázsiában – Kazahsztán kivételével – néhány napja hivatalosan még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, de szerdára megjelent a kór Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is, Kazahsztánban pedig legkevesebb 36-ra emelkedett a betegek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.