Télre robbanhat be igazán a járvány Amerikában

Szakértők decemberre napi háromezer halottal számolnak.

Mártonffy Attila
2020. 09. 28. 15:16
null
Hayward, 2020. július 3. Koronavírus-tesztelésre várakoznak emberek a Kaliforniai Egyetem kampuszán Haywardban 2020. július 2-án. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok huszonegy államában, köztük is leginkább a nyugatiakban, legalább tíz százalékkal nőtt a koronavírusos esetek száma az utóbbi egy hétben az azt megelőző héthez képest – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva. Tizennyolc állam tartja a szintet, s csupán tizenegyben figyeltek meg több mint tízszázalékos csökkenést a heti betegszám növekedésében. Chris Murray, a Washington Egyetem egészségstatisztikai intézetének (IHME) igazgatója szerint

az Egyesült Államokban ősszel és télen robbanásszerűen emelkedhet a Covid–19-cel fertőzöttek száma, mivel az emberek nem eléggé óvatosak, és több időt töltenek zárt térségekben, ahol a fertőzés nagyobb valószínűséggel terjed.

Az IHME modellezése azt mutatja, hogy a rendkívüli mértékű felfutás várhatóan októberben indul, felgyorsulására pedig novemberben és decemberben lehet számítani. Jelenleg 760 fölött van a napi halottak száma, ám december végére ez a mennyiség háromezerre is felugorhat.

New York állam szombaton több mint ezer napi halottat jelentett, Andrew Cuomo kormányzó meg is kongatta a vészharangot. – Létfontosságú, hogy a lakosok betartsák az alapvető óvintézkedéseket, mint a kézmosás, maszk viselése és a fizikai távolságtartás, hogy képesek legyenek ellenállni a koronavírusnak az őszi influenzaszezon közepette is. Wisconsinban vasárnap 2533 új fertőzést regisztráltak, és a kórt eddig több mint 115 ezren kapták el az államban. A múlt héten Tony Evers kormányzó kötelezővé tette a maszk viselését nyilvános helyeken, miközben rámutatott, hogy a fertőzés elsősorban a 18–24 éves fiatalok között terjed.

A szövetségi járványügyi központ is arra figyelmeztetett korábban, hogy az ősz és a tél az amerikai közegészségügy egyik legnehezebb időszaka lesz. Az Egyesült Államokban napi átlagban negyvenezren kapják el a kórt, a fertőzöttek száma múlt pénteken átlépte a hétmilliót, és több mint 204 ezren meghaltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.