Terrortámadás kísérlete miatt tárgyalnak ma Antwerpenben

A vádlottak padján négy iráni állampolgár ül, köztük Teherán korábbi bécsi diplomatája.

2020. 11. 27. 14:51
null
Antwerpen, 2017. március 23. Belga rendõrök járõröznek az észak-belgiumi Antwerpen Meir belvárosi sétálóutcájában 2017. március 23-án. Korábban ugyanitt egy férfi francia rendszámú gépjármûvel a járókelõk közé hajtott. A támadásban senki sem sérült meg, a támadót letartóztatták. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy iráni diplomata, a jelenleg 48 éves Aszadí Aszadallah ma állt volna bíróság elé a belgiumi Antwerpen városában, azonban sajtóhírek szerint a férfi nem volt hajlandó megjelenni a vádlottak padján. A férfit és három társát – a negyvenéves Amír Szádunit és annak feleségét, a 36 éves Nasszime Námit, valamint az 57 éves Mehrdad Arefánit – két évvel ezelőtt tartóztatták le, amikor robbantásos merényletet terveztek végrehajtani Párizs egyik külvárosában, Villepinte-ben.

– Irán ausztriai nagykövetségének korábbi munkatársa diplomáciai mentelmi jogot igényel. Az ügy kérdéseket vet fel, mivel diplomáciai státusszal rendelkezett

– jelentette ki a férfi ügyvédje, Dimitri de Beco.

Az ügyben résztvevő szakértők azonban rámutattak arra, hogy a diplomatát Németországban tartóztatták le: mivel diplomáciai kiküldetésének országán kívül tartózkodott, így nem mentesül az eljárás alól. (Németország később kiadta Belgiumnak.) A négy vádlottat feltehetőleg életfogytiglani börtönbüntetésre fogja ítélni a belgiumi törvényszék, azonban a végleges döntés várhatóan december végén vagy január elején születik meg.

Aszadallah és társai 2018. június 30-án tervezték megtámadni az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCRI) ellenzéki szervezet tagjait, akik aznapra találkozót szerveztek Villepinte-ben.

– Ez az első alkalom, hogy diplomatát állítanak bíróság elé Európában terrorizmusban való részvételért

– írta közleményében az NCRI.

Az ellenzéki szervezet korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió külföldi terrorszervezeteinek listáján is szerepelt, azonban már évekkel ezelőtt törölték onnan.

Két évvel ezelőtt, 2018. június 30-án reggel a belga rendőrség 550 gramm aceton-peroxid robbanóanyaggal (TATP) és egy detonátorral, valamint az ahhoz tartozó távirányítóval megpakolt Mercedest állított meg. A hatóságok jelentése szerint az eszközök professzionális minőségűek voltak, melyeket a gyanúsítottak „PlayStation 4” álnéven emlegettek szöveges üzeneteikben. A járműben az iráni származású, Belgiumban élő házaspár ült, akik Antwerpenből Párizsba utaztak a szállítmánnyal. Sajtóhírek szerint a diplomata még korábban, 2018. június 28-án Luxemburgban egy Pizza Hut étterem előtt adta át társainak a robbanóanyagot és a detonátort. A nyomozás során továbbá egy piros notesz is előkerült, amely a bomba használatára vonatkozó utasításokat tartalmazott, a hatóságok ezt már Aszadallah autójában találták meg.

A TATP robbanóanyagot az elmúlt években több támadásban is alkalmazták Európa-szerte, többek közt 2016-ban is, amikor öngyilkos merénylők mintegy 32 embert öltek meg egy brüsszeli metróállomáson és a város repülőterén.

Állítólag Aszadallah toborozta a házaspárt, akik állításuk szerint nem tudtak arról, hogy a Daniel álnéven bemutatkozott férfi valójában diplomata, sem arról, hogy az általa átadott csomag mit tartalmazott. A negyedik személyt, Arefánit Franciaországban tartóztatta le a rendőrség, miután Belgium európai elfogatóparancsot adott ki ellene. A férfinál egy telefont találtak a hatóságok, melyben szerepelt Aszadallah telefonszáma is, azonban a két férfi tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban álltak volna egymással.

A francia kormány az eseményeket követően azzal vádolta Irán hírszerző szolgálatát, hogy ők tervelték ki a terrortámadást és Aszadallah a hatóságok parancsait követte, azonban Teherán hevesen tagadta az ellene felhozott vádakat. Sajtóhírek szerint az iráni elnök ekkoriban jó kapcsolatot igyekezett ápolni az európai államokkal. Az NCRI vezetője, Maríam Radzsúi azt állította, hogy a férfi az utasításokat Ali Hamenei ajatollahtól és Hasszán Róháni iráni elnöktől kapta, bár kijelentéseit nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.

– A rezsim vezetőit felelősségre kell vonni, és törvényszék elé kell állítani

– mondta korábban az ellenzéki vezető.

A jelentések szerint Aszadallah nem sokkal a meghiúsított támadás időpontja előtt többször utazhatott Iránba, az utolsó útról alig több mint egy héttel a tervezett merénylet előtt térhetett vissza Európába. Egyes források úgy vélik, hogy a terrortámadáshoz szükséges eszközöket Iránból szállította be Ausztriába repülőn. A belga állambiztonsági szolgálat jelentései szerint az iráni férfi az iráni hírszerzési és biztonsági minisztérium alkalmazottja volt, a belső biztonsági igazgatóságnál dolgozhatott. Az intézmény szerepel az Európai Unió terrorszervezeteinek listáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.