Tervezett puccs etnikai felhangokkal

Ötödik napja tartanak a bulgáriai Gabrovóban a roma bűnözés elleni tiltakozások. A hatvanezres lakosú városban szombat este is mintegy kétezer fő vonult fel. Az erős rendőri fellépésnek köszönhetően a demonstráció békésen zajlott le, csupán tíz rendbontót kellett őrizetbe venni.

2019. 04. 15. 11:48
Protesters take part in a demonstration over fuel prices, tax hikes on old cars and expected increases of car insurance in Sofia
Kétezren demonstráltak a roma bűnözés ellen Fotó: REUTERS/Dimitar Kyosemarliev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi lakosság felháborodását az váltotta ki, hogy április 7-én egy roma társaság bántalmazta egy szupermarket eladóját, és a hatóságok másnap szabadon engedték az elkövetőket. Válaszul álarcos tüntetők támadtak rá a helyi rendőrparancsnokságra, majd azokra az elhagyatott házakra, amelyekbe a romák engedély nélkül költöztek be. A rosszul kezelt etnikai feszültség eszkalációja miatt pénteken Bojko Boriszov kormányfő a dubrovniki Kína, Közép- és Kelet-Európa (16+1) csúcstalálkozóról lemondásra szólította fel a gabrovói rendőrkapitányt, aki azóta ennek eleget tett. A szombati tüntetésen megjelent a bántalmazott bolti eladó is. Elmondása szerint kötelessége kiállni a tüntetők mellett, miután azok őmiatta tiltakoznak, de ellene van bármilyen etnikai feszültség keltésének, csak az agresszió ellen tiltakozik.

Politikai elemzők szerint jelenleg az etnikai kártya kijátszása történik, amelynek legfőbb célja elterelni a figyelmet a politikai elitet érintő ingatlanvásárlási botrányokról, amelynek hullámai a kormányoldal hat érintettje után elérték Rumen Radev államfőt és több vezető ellenzéki politikust is, de az utóbbiakkal kevésbé foglalkozik a közvélemény. A küszöbön álló európai parlamenti választásoknak az a legfőbb tétje, sikerül-e annyira meggyengíteni a kormányzó GERB pártot, hogy elveszítse az EP-választásokat, illetve hogy ki jelölje majd ki a főügyészt.

Kétezren demonstráltak a roma bűnözés ellen
Fotó: REUTERS/Dimitar Kyosemarliev

Amennyiben az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt több mandátumot szerez, kierőszakolhatják a kormány lemondását, ebben az esetben jogkörénél fogva Radev három hónapra maga állítana fel ügyvezető kormányt, gyakorlatilag korlátlan hatalmánál fogva meghurcoltathatja a jelenlegi kormánypárti politikusokat, így biztosítva lenne a jelenlegi ellenzék számára a győzelem az őszi helyhatósági vagy kettő az egyben esetén az előre hozott parlamenti és helyhatósági választásokon. Radev egy korábbi beszédében megígérte, hogy a legközelebbi alkalommal végleg kiűzi a hatalomból a jelenlegi kormányoldal politikusait.

A Pik hírportál szombati cikke szerint egy vidéken tartott, Tartalékos tisztek találkozója című félig legális tanácskozáson gyűltek össze az egykori titkosszolgálati munkatársak, volt tartalékos tisztek, Rumen Radev államfő és a bolgár szocialisták képviselői arról beszélgetve, hogyan gyorsítsák fel a demokratikusan megválasztott kormány megbuktatását. Az esetleges ügyvivő kormányban az egykori Sztanisev-kormány tagjai, a jelenlegi jobboldal legádázabb ellenségei kapnának helyet. Kormányváltás esetén azok az oligarchák is felmentést kapnának, akiket az elmúlt év végén letartóztattak vagy akik ellen vagyonosodási eljárás indult, ezért saját túlélésük érdekében aktivizálták magukat a kulisszák mögött.

Az EP-választások másik tétje, hogy ki foglalja el az idén nyáron megüresedő legfőbb ügyészi posztot, pontosabban kit ne lehessen jelölni annak élére. A bolgár alkotmány szerint a legfőbb ügyész korlátlan hatalommal bír, bármely politikusnak vizsgálhatja a vagyonosodását, kérheti bármely képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Ezért keverték bele az ingatlanvásárlási botrányba a korrupcióellenes bizottság, a legfelsőbb semmítőszék jelenlegi elnökeit, illetve a nemzeti vizsgálati szolgálat igazgatóját, hogy ők biztosan ne tudjanak indulni. Amennyiben a legfőbb ügyész jelölése az ügyvivő kormány idejére esne, úgy Radev államfő jelölné ki annak személyét, ami szintén megkönnyebbülést hozhatna az említett oligarcháknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.