Tetőzött a jégolvadás Grönlandon

Tetőzött a július végi hőhullám okozta fokozott jégolvadás Grönlandon, ahol múlt csütörtökön mérték az egyetlen napi legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget – közölte a dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek adatait ismertető Polar Portal.

Forrás: MTI2019. 08. 06. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napi felszíni jégveszteség szombaton még majdnem 8,5 milliárd, vasárnap 7,6 milliárd tonna volt, ami szintén jóval nagyobb, mint az átlagos napi 4 milliárd tonnányi jégveszteség.

A Polar Portal szerint a tetőzésnek vége, most már több hó képződik, mint amennyi elolvad a felszínen.

A dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek modellezése szerint augusztus elsején mérték az egyetlen napi legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget, előző nap több mint 10 milliárd tonnányit, amikor a grönlandi jégmezők 56 százalékának felszínén volt legalább egy milliméternyi olvadékvíz. Ez a több mint 10 milliárd tonna felszíni jég az óceánba veszett, ami azt jelenti, hogy júliusban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő 2,16 millió négyzetkilométernyi Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon – ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.

A grönlandi jégtakaró erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.