Tizennyolc migránshajó érkezett egyetlen nap alatt

Több mint hatszáz migráns ért partot tizennyolc hajóval az utóbbi huszonnégy óra alatt Lampedusán, és a közeli Szicília szigetén sincsen már hely a bevándorlók karanténba helyezésére.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 19:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó hajóval egy 267 fős csoport érkezett Lampedusára. Líbiából indultak el és több nap után jutottak az olaszországi vizekre, ahol az utolsó tengerszakaszon a parti őrség hajói kísérték őket a sziget kikötőjébe. Lampedusán rekordot döntött az érkezők száma, mivel csütörtök reggeltől már 618-an érkeztek tizennyolc, Tunéziából és Líbiából indult csónakkal és hajóval.

Nyolcvanöt tunéziait – akik gazdasági bevándorlónak számítanak és kiutasítás vár rájuk – Lampedusáról már áthelyeztek a szicíliai Porto Empedocléba. Ebben a kikötővárosban állomásozik a karanténközponttá átalakított Moby Zaza komphajó, amely azonban már megtelt. Fedélzetén helyezték el kedden az Ocean Viking civil hajóval érkezett 180 migránst, valamint a karanténhajón van még további harminc bevándorló, aki még júniusban a Sea-Watch civil hajóval érkezett, és a koronavírustesztje pozitív lett.

Lampedusa szigete teljesen megtelt: a regisztrációs központban ismét nem férnek el a bevándorlók, akiket a szabad ég alatt, a mólón várakoztatnak a Szicíliába való áthelyezésig. Salvatore Martello, korábban baloldali, majd független lampedusai polgármester május óta folyamatosan segítséget kér a római kormánytól a helyzet megoldására. Ugyanezt sürgette Porto Empedocle kormánypárti polgármestere, Ida Carmina is, aki a karanténhajó eltávolítását kérte.

Az Olaszországba érkező migránsokat tesztelik és kéthetes karanténba helyezik. Kezdetben egyetlen karanténhajó elegendőnek bizonyult, de most már nem tudják elhelyezni a migránsokat. Az ideiglenes karanténtáborokból könnyűszerrel távoznak, mivel ezeket nem őrzik szigorúan.

Az ellenzéki Hajrá, Olaszország (FI) szenátusi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini azt kérdezte, miért hosszabbítja meg a kormány a járvány miatti vészhelyzetet, ha nem képes ellenőrzés alatt tartani a helyzetet. A párt szenátora, Maurizio Gasparri hozzátette: a Conte-kormány illegális bevándorlókat akar látni Lampedusán turisták helyett. Matteo Salvini, a Liga vezetője közösségi oldalán azt kérdezte, hogy a kormány az embercsempészek cinkosa vagy egyszerűen ostoba.

Lampedusa regisztrációs központjában az olasz hatóságok feltartóztattak két bangladesi férfit, akiket a migránsok elmondása szerint a líbiai fogolytáborokban kínoztak. A bevándorlók között érkeztek meg Olaszországba.

Szicília vizein várakozik a Sea-Watch és az Ocean Viking hajó is: az elsőt műszaki hiányosságok miatt tartóztatták fel az olasz hatóságok, a másodikat a legénységével együtt karanténba helyezték.

Január 1-je és július 10-e között valamivel több mint nyolcezer ember érkezett a dél-olaszországi partokra, a múlt év ugyanezen időszakában háromezer. Az idén érkezettek többsége a járványintézkedések májusi feloldása óta kötött ki Olaszországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.