Tizenöt új hegedűrája-fajt sorol a kihalással fenyegetett állatok közé a vörös lista

A túlhalászat nagyon sok hegedűrája-faj számára jelent veszélyt: a veszélyeztetett fajokat kategorizáló vörös lista frissítésével 15 új faj került közülük a kihalással fenyegetettek közé – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) csütörtökön a svájci Glandban.

Forrás: MTI2019. 07. 18. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyeztetett emberszabású fajok száma héttel emelkedett.

„A természet gyorsabban hanyatlik, mint valaha az emberiség történelmében. A nemzeti és nemzetközi kereskedelem hozzájárul az óceánokban, az édesvizekben és a szárazföldön élő fajok csökkenéséhez. A folyamat megállításához határozott intézkedésre van szükség” – mondta Jane Smart biodiverzitás-szakértő.

A hegedűrája-félék a sekélyebb vizekben élnek az Indiai-óceánban, a Csendes-óceán nyugati térségében, az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tengerben. Célzottan is vadásszák őket, de gyakran gabalyodnak be véletlenül is a halászhálókba. Húsukat értékesítik, úszóikból egyes országokban levest készítenek.

A vörös listára került hét új majomfaj közül hat Nyugat-Afrikában él. Az IUCN szerint ezek a fajok azért veszítik el élőhelyüket, mert az erdőterületeket kivágják, többnyire mezőgazdasági célból. Az állatokat húsukért is vadásszák egyes területeken.

A Nyugat-és Közép-Afrikában élő főemlősök mintegy 40 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Az állatok megóvásához több védett területre és a meglévők fokozottabb őrzésére van szükség. Emellett támogatni kell a fenntartható turizmust és a húsalternatívák utáni kutatást.

Az IUCN vörös listáján több mint 100 ezer állat- és növényfaj szerepel, amelyek közül több mint 28 ezer veszélyeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.