Több halálesethez vezethet a koronavírus új variánsa

A brit kormány szerint az eddig kidolgozott vakcinák az új változattal szemben is hatékonyak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 22. 20:57
JOHNSON, Boris
London, 2021. január 22. Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzet alakulásáról beszél a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletén 2021. január 22-én. Johnson bejelentette, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat. MTI/AP/Pool/Leon Neal Fotó: Leon Neal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint vannak arra mutató – egyelőre nem egyértelmű – jelek, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat. Patrick Vallance ugyanakkor hangsúlyozta azt is péntek esti sajtótájékoztatóján, hogy a vizsgálati eredmények alapján

az eddig kidolgozott vakcinák az új vírusváltozattal szemben is ugyanolyan hatékonyak, mint az először felbukkant variáns esetében.

Vallance professzor tájékoztatása szerint azok körében, akiket kórházban kezelnek koronavírus-fertőzéssel, nem mutatkozik különbség a korábbi és az új brit vírusvariáns okozta halálozások számai között. Szerinte a koronavírus-fertőzöttek összességére vetítve ugyanakkor vannak „jelenleg nem túl erőteljes” bizonyítékok arra, hogy

az új variáns – azon túl, hogy a réginél harminc–hetven százalék közötti mértékben fertőzőképesebb – több halálesethez vezethet.

Példaként elmondta, hogy a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer koronavírus-beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőződés esetén hozzávetőleg tíznek, az új koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén mintegy 13-14-nek a halála valószínűsíthető. Patrick Vallance hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezekkel a számokkal kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, sok vizsgálat szükséges annak kiderítésére, hogy ez valóban így van-e. Arra viszont egyre több az egyértelmű bizonyíték, hogy a Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-változatra is hatnak az eddig kidolgozott oltóanyagok. Kiemelte: a BioNTech, amely a Pfizer gyógyszeripari csoporttal közösen fejlesztett ki egy vakcinatípust, éppen a napokban tette közzé a beoltottaktól nyert vérminták vizsgálatára alapozott tanulmányát, amelyben az áll, hogy az oltóanyag kiválóan semlegesíti az új koronavírus-variánst is.

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzet alakulásáról beszél a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletén 2021. január 22-én. Johnson bejelentette, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat
Fotó: MTI/AP/Pool/Leon Neal

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott közös sajtóértekezleten elmondta, hogy a tudományos bizonyítékok egyértelműen azt mutatják: az Egyesült Királyságban jelenleg forgalmazott mindkét oltóanyag – a Pfizer/BioNTech-vakcina mellett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga is – egyaránt hatékony a régi és az új koronavírus-változattal szemben.

Boris Johnson kiemelte azt is, hogy a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta országszerte 5,4 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. A messze legnépesebb országrészben, az 56 milliós Angliában a felnőtt lakosság tíz százaléka, a nyolcvan éven felüli korosztály 71 százaléka, az idősotthonok lakóinak kétharmada már megkapta a vakcina első dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint továbbra is folyamatosan és jelentősen csökken az új fertőzések száma. Az új adatsor alapján a pénteken zárult egy hétben 267 892 koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében. Ez 90 655-tel, 25,3 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.