Több tucat új program indul a magyarországi német kisebbség támogatására

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a magyarországi német kisebbség támogatására létrehozott állandó albizottság üléséről elmondta: 71 már zajló vagy tervezett projektet azonosítottak.

Forrás: MTI2019. 10. 22. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat új program indul a magyar és a német állam közös finanszírozásával a magyarországi német kisebbség támogatására, erről a Német-Magyar Kulturális Vegyes Bizottság Állandó Albizottsága keddi stuttgarti ülésén kötöttek megállapodást.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a magyarországi német kisebbség támogatására létrehozott állandó albizottság üléséről az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy 71 már zajló vagy beindítani tervezett oktatási és kulturális projektet azonosítottak.

A tervek a pedagógus-továbbképzéstől az egyetlen magyarországi német nyelvű színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn fejlesztéséig számos területet felölelnek. Van köztük például 9 felsőoktatási projekt is, a legnagyobb csoportot pedig 39 programmal a köznevelési projektek alkotják.

Valamennyi program finanszírozási háttere biztosított, és a megállapodást „nagy közös megelégedéssel” írták alá – mondta az államtitkár a kétévente – felváltva Magyarországon és Németországban – tanácskozó testület ülése után.

Maruzsa Zoltán a Baden-Württemberg tartományi fővárosban részt vett az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának ülésén, amelyen a következő, 2021-ben kezdődő hétéves európai uniós költségvetési időszak finanszírozási ügyeiről tárgyaltak. Mint mondta, a kérdéseket még nem zárták le, de van még idő a felkészülésre.

Kiemelte, hogy jól haladnak a tárgyalások az egyetem megbízható finanszírozásáról, és valamennyi fenntartó tagállam – Magyarország, Ausztria, Németország, valamint Bajorország és Baden-Württemberg szövetségi állam – elkötelezett a német nyelvterületen kívüli egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény további működtetése mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.