Tombol a cancel culture Oxfordban

A napokban az Oxfordi Egyetem hallgatói eltávolították II. Erzsébet királynő portréját az egyetem faláról, míg 150 oktató kijelentette, hogy nem hajlandó oktatni addig, amíg az egyetem nem tünteti el Cecil Rhodes szobrát az egyetem egyik épülete mellől.

2021. 06. 11. 5:55
Magdalen College, Founder's Tower and Cloisters, Oxford, England
Magdalen College, Founder's Tower and Cloisters, Oxford, England 1890 (Photo by Ann Ronan Picture Library / Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP) Fotó: ANN RONAN PICTURE LIBRARY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet angol királynő portréjának eltávolítását szavazta meg kedden az Oxfordi Egyetemhez tartozó Magdalen College hallgatói képviselete. Az indítvány szerint a festmény eltávolítására azért volt szükség, hogy a helyiséget befogadóbbá tegyék, különösen ügyelve azon külföldi hallgatók érzékenységére, akiket a brit monarchiával kapcsolatos művészeti alkotások a kolonizációs időkre emlékeztetnek.

A bizottsági ülésen a résztvevők közül tízen a portré eltávolítása mellett, ketten ellene szavaztak, míg öten tartózkodtak. A jegyzőkönyvbe olyan felszólalások kerültek bele, mint „A királynő törlése (utalva az úgynevezett cancel culture-re) egy rettenetes üzenetet közvetít, amely sokakat felbőszít majd.” Egy másik felszólaló szerint azonban „nincs hatáskörünk arra, hogy töröljük a királynőt, ez csupán a közösségi terünkről szól, amelynek befogadónak kell lennie”.

Nobel-díjasokat adott a Magdalen College. Új idők Fotó: Europress/AFP

További felháborodást okozott a monarchiát nagy becsben tartó britek körében, hogy a javaslat beterjesztője egy amerikai vendéghallgató volt, bizonyos Matthew Katzman. Katzman annak a Magdalen Middle Common Room hallgatói szervezetnek az elnöke, amely a portré eltávolítását megszavazta. Katzman szerint a képet biztonságban fogják tárolni a többi művészeti gyűjtemény között. Hozzátette: „A királyi családról készült ábrázolások az egyetem számos helyén megtalálhatók, így az a megállapodás született, hogy a szóban forgó festmény felesleges kiegészítése a közös térnek.”

A Magdalen College 1458-as alapítása óta számos híres végzős diákkal büszkélkedhet, ilyen például VIII. ­Eduárd brit király, George Osborne korábbi brit pénzügyminiszter, John Turner korábbi kanadai miniszterelnök vagy Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus, akivel együtt összesen tíz Nobel-díjassal dicsekedhet az intézmény. A Magdalen College tavaly kinevezett elnöke, Dinah Rose szerint „noha a hallgatók nem az intézmény nevében szólaltak fel, az egyetem támogatja a szólásszabadságot és a politikai vitát”. Rose úgy folytatta: „A festmény 2013 környékén került ki a közös helyiség falára, arról is a hallgatók döntöttek. Hallgatónak lenni többet jelent a tanulásnál, ez a felfedezést és a vitákat is magában foglalja. És ez néha provokatív az idősebb generációk­kal szemben” – tette hozzá.

Gavin Williamson oktatásügyi miniszter a Twitteren reagált az ügyre: „Abszurd, hogy oxfordi hallgatók egy királynőt ábrázoló festményt távolítanak el. Ő az állam feje és a szimbóluma mindannak, ami jó az Egyesült Királyságban. Hosszú uralkodása alatt fáradhatatlanul dolgozik a tolerancia, a sokszínűség és a tisztelet értékeinek népszerűsítésén szerte a világon.”

Boris Johnson miniszterelnök a szóvivőjén keresztül erősítette meg, hogy egyetért Williamson álláspontjával.

Az Oxfordi Egyetem egy másik intézményében, az Oriel College-ban 150 oktató jelentette ki, hogy nem fogja oktatni a hallgatókat vagy részt venni bármilyen egyéb munkában, ideértve az egyetemi hallgatók felvételi interjúit, konferenciákat, szemináriumokat, amíg az egyetem „nem távolítja el az imperia­lista Cecil Rhodes szobrát”.

Az intézményt a múlt hónapban vádolták meg rasszizmussal, amiért nem volt hajlandó áthelyezni a szobrot az egyik épülete mellől. Az akadémikusok véleménye szerint „a rassziz­mussal és a gyarmatosítás fennálló hatásai­val csak úgy lehet hatékonyan küzdeni, ha abban az egyetem minden intézete részt vesz. Az Oriel döntése pedig aláássa ezeket a törekvéseket.” Miután tavaly júniusban egy független vizsgálóbizottság is Cecil Rhodes szobrának eltávolítására szólított fel, az Oriel College beleegyezett, ám az elmozdításra járó költségekre hivatkozva annak elhalasztása mellett döntött.

Rhodes hiába hagyott fontmilliókat az Oriel College-ra Fotó: Europress/AFP

Cecil Rhodes angol születésű, de leginkább Dél-Afrikában tevékenykedő közgazdász, üzletember, politikus és bányamágnás volt a XIX. század második felében. Rhodes a brit világbirodalom eltökélt híve volt, támogatta a szigetország dél-afrikai gyarmati terjeszkedését, 1890-ben a fokföldi brit gyarmat kormányfője lett, majd róla nevezték el Rhodesia (ma Zimbabwe és Zambia) gyarmatot. Hiába hagyott fontmilliókat az Oriel College-ra, az általa képviselt értékek nem férnek össze egy modern egyetem világképével. Rhodesot imperialistának és rasszistának tartják. Londonban ezért például a Cecil Rhodes House-t a lakók kérésére Park View House-ra nevezték át márciusban.

A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak), magát rasszizmusellenesként meghatározó mozgalom tüntetéseinek hatására tavaly nyár óta összesen 39 utcát, házat és iskolát neveztek át, illetve harminc olyan szobrot, emlékművet bontottak le Egyesült Királyság-szerte, amelyek brit történelmi személyiségeket ábrázolnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.