Tömegesen tesztelnek a németek

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírussal bizonyítottan fertőzöttek átlagéletkora Németországban 47 év, ami jóval alacsonyabb az olaszországi 63-nál.

2020. 03. 29. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel négy üveg bort, egy csomag vécépapírt és néhány alapvető élelmiszerárut pakolt a kocsijába legutóbbi bevásárlása alkalmával. Néhány nappal később, március 22-én házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust orvosánál. A német híradások szerint a kancellár asszony példamutatóan viselkedik; ez többek között a bevásárlókocsija tartalmából is kitűnik – nincs jele árufelhalmozásnak (német kifejezéssel: „hörcsögölésnek”) –, illetve abból, ahogy azonnal elzárta magát a külvilágtól. A 65 éves Merkel mindkét eddigi koronavírustesztje negatív lett, a kancellár otthoni magányából irányítja a kormányt, a parlamentbe se ment el múlt héten a pótköltségvetésről szóló vitára. Egy friss felmérés szerint a lakosság túlnyomó többsége, 89 százaléka elégedett eddigi teljesítményével, és ez a pártok népszerűségét mérő közvélemény-kutatásokból is visszatükröződik: a nemrég identitásválságba sodródott nagyobbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) három hét alatt 26-ról 36 százalékra növelte támogatottságát.

Mindennek köze lehet ahhoz, hogy bár világviszonylatban Németországban az ötödik legmagasabb az új koronavírus által megfertőződöttek száma – jelen pillanatban több mint 58 ezer –, a halálozási arány rendkívül alacsony: 455 halálos áldozattal 0,7 százalék. Olaszország esetében ez az arány 11 százalék. A német egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni ennek okára, ám szakértők elsősorban azt feltételezik a háttérben, hogy Németországban sokkal több tesztet végeztek el, s már a járvány kezdeti fázisában el tudták szigetelni a betegeket.

– Ha valakinek a tesztje pozitív lett, a hatóságok felkutatták mindazokat, akikkel kapcsolatba léphetett, és azokon is elvégezték a tesztet, így gyakorlatilag megszakították a fertőzésláncokat – írja a The Washington Post. Berlin Dél-Koreát tekinti modellnek, ahol úgy sikerült tömeges teszteléssel rögtön az elején izolálni a fertőzötteket, hogy szigorú kijárási korlátozásokra sem volt szükség. – Ha már halálos áldozatok vannak, az azt jelenti, hogy a vírus már régebben befészkelte magát egy adott közösségbe. Ugyanez igaz az influenzára – nyilatkozta Marieke Degen, a Robert Koch német járványügyi intézet szóvivője, utalva arra, hogy a vírus lappangási ideje két-három hét is lehet.

Mindemellett a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírussal bizonyítottan fertőzöttek átlagéletkora Németországban 47 év, ami jóval alacsonyabb az olaszországi 63-nál. Vagyis: a veszélyeztetett korcsoportba tartozó időseket valószínűleg nem fertőzte meg a vírus olyan nagy arányban, mint Olaszország esetében – ez lehet a másik magyarázata az alacsonyabb halálozási rátának. Németországba főleg síelésből hazatérő fiatalok hurcolták haza a vírust, míg Olaszországban azonnal érződött annak a hatása, hogy a fiatalabb és idősebb nemzedék tagjai gyakran egy háztartásban élnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.