Törökországban nőtt az újonnan igazolt vírusos esetek száma

Törökországban vasárnap immár második napja ismét ezer fölött volt az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma. Az utóbbi 24 óra leforgása alatt 1141 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 156 ezer 827-et – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

Forrás: MTI2020. 05. 24. 22:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis-ázsiai országban nyolc hét elteltével szerdán csökkent ezer alá a mutató, három napig 952 és 972 között ingadozott, majd szombaton 1186-ra nőtt. A járvány április 11-én érte el a csúcspontot, akkor 5138 embernél diagnosztizálták a vírust.

A tárcavezető által megosztott táblázatból az is kiderült, hogy az elmúlt napban – miként szombaton is – 32-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4340-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.

Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma vasárnap is csökkent, az előbbi 775-ről 769-re, az utóbbi 388-ról 385-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1092-vel, 118 ezer 694-re nőtt, így továbbra is ők teszik ki az összes eset több mint háromnegyedét.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig körülbelül 1,83 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a „kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre korábban állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból, valamint bizonyos feltételekkel újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok. Megnyitottak továbbá 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, de a legnépesebbek zárva maradtak, köztük Isztambul és a főváros, Ankara is. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van, ami alkalomadtán nemcsak két-, hanem többnapos, amikor hétköznapokra eső nemzeti vagy vallási ünnepre is kiterjesztik.

Ráadásul május 23-tól 26-ig a kijárási tilalom a járvány kezdete óta először a teljes országra vonatkozik, miután a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep alatt emberek milliói keltek volna útra autóval, hogy meglátogassák idősebb családtagjaikat, éljenek bármily távol is egymástól. A háromnapos ünnep 24-én, vasárnap kezdődött.

A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.