Törölték a magyar nyelvű miséket Kassán

A koronavírusra hivatkozva nem celebrálnak magyar misét a húsvéti hétvégén a Szentháromság-templomban.

Forrás: Ma7.sk, Ujszo.com2020. 04. 11. 12:33
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hívek számára a koronavírusra hivatkozva nem celebrálnak misét a húsvéti hétvégén a kassai Szentháromság-templomban, a szlovák nyelvűeket mégis megtartják – derül ki a felvidéki magyar sajtó beszámolóiból. A Magyar7 hetilap hírportálja szerint Kassán már évtizedek óta bevett szokás, hogy a húsvéti ünnepek miséit és szertartásait a helyi magyar hívők számára a belvárosi Szentháromság-templomban tartották. A premontrei rend temploma úgy is ivódott bele a köztudatba, mint a kassai magyar templom. Magyar jellegét az is erősítette, hogy a legnagyobb ünnep, a húsvét három napja során csak itt celebráltak misét Kassán magyar nyelven. A premontrei rend szlovák nyelvű miséit pedig a közeli jászói apátságban.

Az idén azonban törölték a magyar nyelvű miséket, a szlovák nyelvűeket pedig a kassai templomban tartják meg. – Az általános egészségügyi helyzetre való tekintettel az apát úr úgy döntött, hogy a szlovák nyelvű misék Kassán kerülnek megtartásra, így a magyar nyelvűekre nem marad tér – nyilatkozta a Ma7-nek a premontrei rend szóvivője, Jozef Vaško. Az Új Szó című felvidéki lap hírportáljának azt is hozzátette: „Nehéz időket élünk, az emberek mozgása korlátozva van, ezért nekünk egyszerűbb, ha Kassán ünnepeljük a húsvétot”. Jozef Vaško azzal érvelt: egyébként sem került volna sor magyar misékre, hiszen az állam és az egyházak vezetői közötti megegyezés értelmében a nyilvános misék elmaradnak.

Szlovákul viszont már voltak és lesznek is misék a kassai Szentháromság-templomban. Noha Jozef Vaško hangsúlyozta, a szlovák nyelvű miséken sem lesznek jelen a hívek, nagycsütörtökön a templomban több tucatnyi szlovák hívő gyülekezett, köztük több gyermek, amire egy helyi magyar egyházjogi aktivista, a belgyógyász orvosként praktizáló Fraenkel Emil hívta fel a Ma7 szerkesztőségének figyelmét. Fraenkel Emil tiltakozó szöveget kívánt felolvasni a templomban, ám miután az apát felhívására nem hagyta el az épületet, kihívták a rendőröket, akiknek a felszólítására végül távozott. – Ezzel a tiltakozással az a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, a szlovákok, akiknek másutt is van templomuk, most lefoglalták maguknak a kassai magyar templomot. Tették ezt mindazok ellenére, hogy Kassa más templomaiból jelenleg 6 helyről közvetítenek szlovák nyelvű ünnepi misét – fogalmazott az aktivista.

Jozef Vaško szerint ugyanakkor a magyar közösség nem kérvényezte a magyar nyelvű közvetítéseket, a magyar híveket szolgáló Pásztor Zoltán, a kassai egyházmegye püspöki helynöke pedig azt mondta az Új Szónak: „Az élő bejelentkezéseket az csinálja, aki akarja. Ezt nem lehet egyik napról a másikra megoldani, sajnos nem tudunk mindenki kénye-kedvének eleget tenni.ˮ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.