Tovább terjed a Kínából indult rejtélyes kór

Rejtélyes kórokozó terjed Kelet-Ázsiában, a vírusos tüdőgyulladásos tüneteket először a kínai Vuhan városában észlelték. Azóta egyre több helyen üti fel a fejét a betegség, Hongkongban, Makaó­ban és Szingapúrban is regisztráltak fertőzéseket. A kórokozót azonban továbbra sem sikerült azonosítani, az Egészségügyi Világszervezet is vizsgálja a jelenséget.

Buzna Viktor
2020. 01. 08. 7:47
A medical personnel in a protection suit poses in front of an ICU room as she briefs the media, at a hospital where a South Korean MERS patient is being quarantined and treated, in Huizhou
Talpig védőfelszerelésben, mint a katasztrófafilmekben Fotó: China Daily CDIC Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrófafilmekből ismert képsorok tűntek fel a kínai interneten. Egy december végén közzétett videón közegészségügyi dolgozók egy halpiacon jelennek meg, a teljes biológiai védőruhában kivonuló maszkos alakok habzó vegyszert permeteznek szét a kiürített épületben. Egy másik felvétel január elsején, egy tajvani repülőtéren készült. A Kínából érkezett járatról nem engedték le az utasokat, a fehér ruhás különítmény egyenként ellenőrizte a repülőgépen tartózkodókat.

Valamennyi eset Hopej tartomány fővárosához, Vuhanhoz köthető. Itt diag­nosztizálták először a vírusos tüdőgyulladás tüneteit okozó, rejtélyes kórokozót.

Keddi adatok szerint 59 beteget ápolnak a városban ezekkel a tünetekkel, s bár egyelőre haláleset nem történt, az eddigi adatok alapján a vírus gyorsan terjed: pénteken még csak 49 embert kezeltek.

A legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy egyelőre a szakemberek sem tudják, valójában milyen kórokozóval van dolguk. A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnap hangsúlyozták: sem atípusos tüdőgyulladásról (SARS), sem pedig a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttesről (MERS) nincsen szó. Egyelőre nem tudják megmondani a szakemberek azt sem, hogy miként fertőz a rejtélyes kór, valószínűsítik ugyanakkor, hogy a vuhani hal­piacról indult a fertőzés.

A kínai hatóságok munkáját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja. Az ENSZ-szervezet hétfőn közölte, hogy állandó kapcsolatban állnak a kínai kollégáikkal, szorosan követik a helyzet alakulását.

– Egyelőre csak nagyon kevés információnk van ennek az ismeretlen eredetű, a tüdőbetegségek tünetcsoportját produkáló betegség valódi kockázatáról – közölte a genfi központú szervezet, a WHO ugyanakkor egyelőre nem írt elő különleges biztonsági intézkedéseket.

A betegség azonban már a szárazföldi Kínán kívül is felütötte a fejét. Hongkongban eddig huszonegy megbetegedést regisztráltak, hétfőn egyetlen nap alatt hat ember került kórházba. A város vezetése ezért szigorítja az egészségügyi vészhelyzet megelőzéséhez szükséges hatósági jogosítványokat, erről egy jogszabály rendelkezik a ma megjelent közlönyben. Ennek értelmében a hongkongi hatóságok kötelezővé teszik a fertőzés bejelentését, illetve lazítanak a karanténok felállításához szükséges feltételeken is.

Talpig védőfelszerelésben, mint a katasztrófafilmekben
Fotó: Reuters

Erre azt követően került sor, hogy a boltokban beszerezhetetlenné váltak az egészségügyi védőmaszkok, illetve sokan elégedetlenek voltak a hongkongi kormány válaszlépéseivel. Bár a város repülőterén és a vasúti pályaudvarokon is lázmérő állomásokat helyeztek el, a Vuhanból érkező utasokat pedig külön eljárással engedik át a határon, egyre többen követelik a Kínából érkező járatok számának csökkentését is. Mindez a Hongkongban több mint fél éve tartó, Kína-ellenes hangulatú tüntetéseknek is újabb lökést adhat. A mozgalom ­online közösségi csoportjaiban már megjelent a betegség terjedésére figyelmeztető, a tömegrendezvényeken elővigyázatosságra intő kommunikáció, miközben sokan hangoztatják a Peking-párti vezetés tehetetlenségét is.

Makaóban kedden nyolcra emelkedett a regisztrált megbetegedések száma, Szingapúrban egy hároméves kislányon észlelték a tüneteket. Mindkét ázsiai városban hasonló tünetekkel kerültek kórházba a betegek, az elmúlt két hétben valamennyien Vuhanban tartózkodtak.

Rossz emlék

A mai napig él a kínai emberekben a 2002-ben kitört SARS-járvány emléke. Akkor a déli Kanton tartományból indult el az úgynevezett súlyos akut légzőszervi szindróma megbetegedés, vagyis a SARS. A vírusos fertőzésben 2002 novembere és 2003 júliusa között 774 ember halt meg. Ez a megbetegedések alig tíz százaléka volt, a világ 37 országában összesen 8096 esetet regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet értékelése szerint ezzel csaknem világméretű SARS-járvány tört ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.