Megnyíltak a határok Ausztria, Csehország és Szlovákia irányába

Az egészségügyi védekezés egy fontos szakaszán vagyunk túl – mondta Szijjártó Péter.

Veres László István
2020. 06. 05. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi védekezés egy fontos szakaszán vagyunk túl, hiszen az időben meghozott, szigorú intézkedésekkel sikerült kontroll alatt tartani a járványt. Ehhez arra is szükség volt, hogy korlátozó intézkedéseket vezessünk be a határainkon. Így tettek a közép-európai országok is, mindenki lezárta a határait a személyforgalom előtt. Ennek köszönhetően az egész régió rendkívül sikeres volt a világjárvány féken tartásában. Ez megteremti a lehetőséget, hogy megnyissuk a határainkat egymás között.

Az osztrák, a szlovák és a cseh kollégákkal történt tárgyalások eredményeként arra jutottunk, hogy ma reggel 8 órától kölcsönösen lehetővé tesszük egymás állampolgárai számára a belépést országaink területére. Tehát Ausztria, Csehország és Szlovákia polgárait korlátozások nélkül beengedjük hazánkba, és megengedjük a magyar állampolgároknak, hogy szintén mindenfajta korlátozástól mentesen beléphessenek ezekbe az országokba. Ez azt jelenti, hogy mostantól az ott tartózkodáshoz nincs szükség negatív koronavírus-tesztre, nincs érvényben a karantén-kötelezettség, és eltöröltük a 48 órás korlátozást is – jelentette be ma reggel közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, más országok vonatkozásában is hasonló megállapodásokat készítenek elő. Németországgal egyelőre a vállalatcsoportokon belüli utazást tették korlátozásmentessé, és további könnyítésekről is gondolkodnak. A korlátozások bizonyos mértékű enyhítéséről folynak egyeztetések Horvátországgal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.