Trump csapata stratégiát vált

Az újraszámlálás is megerősítette a demokrata Joe Biden győzelmét a hagyományosan republikánus Georgiában.

Mártonffy Attila
Forrás: Reuters, Fox News, CNN, MTI2020. 11. 20. 12:23
BIDEN, Joe; GIULIANI, Rudy; TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 19. Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetõje sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2020. november 19-én. Trump továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden gyõzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetõen. Fotó: Jacquelyn Martin Forrás: MTI/AP/Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megismételt georgiai szavazatszámlálás csütörtökön megszületett eredménye megerősítette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét a hagyományosan republikánus többségű amerikai tagállamban. Az ötmillió szavazat hat napig tartó kézi újraszámlálásának eredményéről Brad Raffensperger államminiszter számolt be. A kis szavazatszám-különbség és az állítólagos csalások miatt követelte Donald Trump elnök az újraszámlálást, amelyet november 11-én rendeltek el. A ma hetvennyolcadik születésnapját ünneplő Biden egy héttel ezelőtt tizennégyezer szavazattal vezetett, de az új eredmény alapján is győzött, még ha szűkebben is, 12 284 vokssal. Ám mivel ez a különbség fél százalék alatt van, Trump kérhet még egy újraszámlálást.

Több millió szavazatot kellett újraszámolni kézzel
Fotó: MTI/AP/Ben Gray

Ha ténylegesen Bident hozzák ki a választás győztesének,

ő lesz Amerika történetében a legidősebb hivatalba lépő elnök, megelőzve Ronald Reagant, aki 1989-ben kis híján hetvennyolc évesen hagyta el a Fehér Házat.

Miután az államok bíróságai sorra visszautasították Trump csalásra vonatkozó vádjait, az elnök újraválasztási kampánya stratégiát váltott, és ennek keretében megpróbálják rábeszélni a republikánus állami szenátorokat, hogy ne vegyék figyelembe a demokrata siker eredményeit, és Trump mellett lépjenek közbe annak ellenére, hogy a számlálóbizottságok többször is leszögezték, nem találtak égbekiáltó szabálytalanságot. Egy Michigan állambeli megyében például a megyei kortestestület republikánus tagjai megtagadták a választási eredmény igazolását. Trumpék végül visszavonták a Michigan elleni keresetüket, miután az illetékes tisztviselők már aláírták eskü alatt tett nyilatkozatukat a választás tisztaságáról.

Biden jelenleg 306, Trump pedig 232 elektori szavazattal rendelkezik, ám ezzel nem éri el a győzelemhez minimálisan szükséges 270 szavazatot. Jogi szakértők egyetértenek abban, hogy nem valószínű Trump utolsó erőfeszítéseinek sikere. Mindezek ellenére az amerikai elnök Twitter-üzeneteiben keményen bombázza a közvéleményt és ellenfeleit a választások állítólagos elcsalásáról szóló bejegyzésekkel.

Számos neves ügyvédi iroda vissza is utasította a Trump harcában való részvételt, így szinte magára maradt csapatával Rudy Giuliani, az elnök személyes jogi képviselője.

A volt New York-i polgármester ki is tesz magáért. Egy tegnapi, meglehetősen agresszív hangvételű sajtótájékoztatón Giuliani szenvedélyes hangon kijelentette, hogy még több perkeresettel fog élni az „országos összeesküvésbe” keveredett demokraták ellen – bár elismerte, nincsenek bizonyítékai a rendszerszintű választási csalásra. Bízik azonban benne, hogy kiderül az igazság, és végül Trump fog nyerni. A dolgok jelenlegi állása szerint Biden nyerte a választást 5,9 millió szavazattal. – Nem engedhetjük meg ezeknek az elvetemülteknek, hogy ellopják a választást – dohogott Giuliani. – Trumpot választották meg, nem Bident – tett hitet, miközben „központosított csalással” vádolta a demokratákat.

Giuliani azokról a pennsylvaniai incidensekről is beszélt, amelyekben a republikánus megfigyelők arra panaszkodtak, nem engedték közel őket a szavazatszámláláshoz.

Az ügyvéd azt is felrótta, hogy bár Pennsylvania nem engedélyezi az elrontott szavazócédulák javítását, mégis néhány esetben ez megtörténhetett, de sohasem a republikánus szavazók esetében. Továbbá Pittsburghben név nélküli szavazócédulákat osztogattak, így amikor megjelent a „valódi” szavazó, kiderült, hogy „már egyszer leadta szavazatát”.

Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetője sajtótájékoztatót tart Washingtonban
Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Közben a demokratákhoz húzó CNN értesülései szerint Donald Trump már arról beszélt egy szövetségesének, hogy tudatában van választási vereségének. Mindazonáltal azért hátráltatja az elnökváltási folyamatot az eredmények megkérdőjelezésével, mert vissza akar vágni a demokratáknak, amiért 2016-ban éppen ők – élükön Hillary Clintonnal és Barack Obama volt elnökkel – kérdőjelezték meg győzelme törvényességét, különösen az orosz beavatkozási vádakkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.