Trump ellen tiltakoznak a himnusz alatt

Szankciók fenyegetnek két sportolót az Egyesült Államokban, miután a hét végén politikai tiltakozásra használták fel a perui Limában zajló Pánamerikai Játékok eredményhirdetését.

2019. 08. 13. 10:21
Lima 2019 Pan American Games
Race Imboden többek között a terjedő rasszizmusra akarta felhívni a figyelmet Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szankciók fenyegetnek két sportolót az Egyesült Államokban, miután a hét végén politikai tiltakozásra használták fel a perui Limában zajló Pánamerikai Játékok eredményhirdetését; ezt tiltják az olimpiai bizottság versenyszabályai. A hét végén előbb Gwen Berry aranyérmet szerzett fekete kalapácsvetőnő emelte magasba az öklét, amikor felcsendült az amerikai himnusz. Ezzel a „szélsőséges igazságtalanság” ellen akart protestálni. A magasba emelt ököl egy, a sportvilágban és Amerikában is jól ismert példát idéz: az 1968-as mexikóvárosi olimpián Tommie Smith és John Carlos, két fekete bőrű sprinter fejezte ki így a tiltakozását a dobogón az amerikai feketék helyzete miatt; politikai véleménynyilvánításukért ki is zárták őket a játékokról.

Race Imboden többek között a terjedő rasszizmusra akarta felhívni a figyelmet
Fotó: MTI/EPA

Egy nappal később Berrynél is konkrétabb formában juttatta kifejezésre a nemtetszését Donald Trump elnök Amerikájával szemben Race Imboden törvívó, aki – ugyancsak az eredményhirdetésnél, a himnusz alatt – letérdelt. Mint az egy időben férfimodellként is szerepet vállaló, 26 éves fehér sportoló utólag fogalmazott, olyan ügyekre akarta ezzel felhívni a figyelmet, amelyekkel szerinte foglalkozni kell az Egyesült Államokban.

„A lista élén a rasz­szizmus, a lőfegyverhasználat korlátozása, a bevándorlókkal szembeni durva bánásmód és egy olyan elnök áll, aki gyűlöletet terjeszt. Fel kell szólítanunk a változásra”, utalt Imboden Trumpra is a Twitter mikroblogon. A tőrvívó az elmúlt hetekben Budapesten, a világbajnokságon is a dobogó legfelső fokán állhatott az amerikai csapat tagjaként; ám hasonló tiltakozásáról júliusban nem érkeztek hírek.

A letérdeléssel járó protestálásnak már egész hagyománya alakult ki az elmúlt években a tengerentúlon. A republikánus elnököt az ország megosztásával és a szélsőjobboldali gyűlölet szításával vádolja az amerikai baloldal, ahogyan a feketék elleni hatósági erőszak is gyakran vált ki tiltakozásokat az amerikai sportvilágban és közéletben. Imboden már 2017-ben felhívta magára a figyelmet egy világkupa-versenyen a letérdeléssel, amit azonban az azt megelőző évben egy Colin Kaepernick nevű amerikaifutballista honosított meg.

A himnusz alatti ellentmondásos pózolással szemben Trump és az NFL profiliga is fellépett; a döntés értelmében nem lehet a pályán a himnusz közben letérdelni, és ezzel hazafiatlan magatartást tanúsítani. Ám akinek ez nem tetszik, az öltözőben maradhat. Rebellis hozzáállásával Kaepernick kimanőverezte magát a jobboldali szurkolótáborokra anyagilag rászoruló NFL-ből, amelyet beperelt, majd végül peren kívül egyeztek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.