Tüntetések és vandalizmus Amerikában

Országszerte összecsapások folynak, a faji hátterű tüntetések utcai vandalizmusba torkolltak.

2020. 05. 30. 13:26
null
Minneapolis, 2020. május 29. Kis üzlet ég Minneapolisban 2020. május 20-án, miután az elõzõ éjjel ismét zavargások voltak a minnesotai nagyvárosban. Négy nappal korábban Minneapolisban négy rendõr igazoltatás után földre teperte George Floyd 46 éves fekete bõrû férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegõt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd késõbb, a kórházban meghalt. A feldühödött tiltakozók a harmadik egymás utáni este tüntettek, közülük többen gyújtogattak és fosztogattak. MTI/EPA/Craig Lassig Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános felfordulás uralkodik az Egyesült Államok több városában is azt követően, hogy hétfőn egy fehér rendőr eljárás közben egy fekete őrizetes halálát okozta Minneapolisban. A legrosszabb a helyzet Minnesotában, ahol a rendfenntartás érdekében a Nemzeti Gárda alakulatait is mozgósították, az állam kormányzója pedig este nyolc óra és reggel hat óra között kijárási tilalmat hirdetett péntekre és szombatra az „ikerfővárosok”, Minneapolis és St. Paul területére. Ezt a beszámolók szerint nem tartották be a helyi lakosok, Tim Walz kormányzó szerint a lakosság „füle botját se mozgatta” a korlátozások bejelentését illetően, a helyzet pedig szerinte kaotikus, veszélyes és soha nem látott eseménysorozat az állam történelmében. A Fehér Ház jelentette, a hadsereg bevetése is szóba kerülhet, ha a tiltakozások és randalírozások folytatódnak.

Washingtonban is voltak tömegtüntetések, a felvonulók a meghalt George Floyd utolsó szavait írták a plakátjaikra, miszerint nem tudnak lélegezni. Atlantában, a déli országrész egyik fekete többségű központjában általánossá vált a randalírozás, a boltok kirakatait betörték, az árukat ellopták. Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere nyilatkozatban ítélte el a megmozdulásokat. „Ez nem tüntetés. Ez nem Martin Luther King eszmeisége. Szégyent hoztok a városunkra, szégyent hoztok George Floydra” – kesergett a fekete bőrű polgármesterasszony. Hozzá csatlakozott a városban igen népszerű Killer Mike rapzenész-aktivista, aki érzelmes beszédében kijelentette: „Az a feladatotok, hogy ne égessétek le saját házatokat!”, egyúttal emlékeztetett Atlanta fekete közösségének lehetőségeire és korábbi eredményeire. A zenész pólóján az „Öld meg a vezetőidet” felirat volt látható.

Tüntetések és összecsapások voltak New Yorkban, Dallasban, Detroitban, Phoenixben és Los Angelesben is. Utóbbi nagyvárosban a tiltakozók lezártak több utat, és az „Öljétek meg a rendőröket!” feliratot festették a falakra.

George Floyd hétfőn halt meg, miután egy fehér rendőr igazoltatás közben a nyakára térdelt, és a fekete férfi kérése ellenére se engedte lélegezni. A rendőrt később gyilkosság vádjával letartóztatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.