Tüntetések Úzvölgye miatt

Székelyudvarhely főterére várják kedd délután mindazokat, akik a közelmúltbeli úzvölgyei események apropóján fel akarják emelni szavukat az erdélyi magyarságot érő sorozatos atrocitások ellen. A szervező Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után itt zárja székelyföldi tiltakozó megmozdulásainak sorozatát.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 07. 23. 13:12
null
Úzvölgye, 2019. június 6. Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. MTI/Veres Nándor Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tusványosra igyekvők részvételére is számítanak a mai székelyudvarhelyi megmozduláson, amelynek beharangozó sajtótájékoztatóján Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Hargita megyei szervezetének elnöke úgy fogalmazott: túl sok a felgyülemlett keserűség, itt az ideje megálljt mondani. A tiltakozás célja a román állami szervezetek szervezett, rendszeres hatalmi visszaélései elleni fellépés. „A legnagyobb veszélyt az a hangulatkeltés jelenti, amely most már egyenesen fenyegetésekben és atrocitásokban mutatkozik meg. Azt is látjuk, hogy az elmúlt harminc évben a magyar közösség elkényelmesedett, a többség úgy gondolja, ügyeit megoldotta azzal, hogy az RMDSZ-re bízta a képviseletet. Márpedig a közösségnek aktívan részt kell vennie ezekben az ügyekben, hallatnia kell a hangját” – fejtette ki Nagy Pál.

Csomortányi István, az EMNP elnöke úgy tartja, a jövőben az érdekérvényesítés feladata egyfelől a politikai szereplőké és a civil szervezetek aktivistáié kell hogy legyen, területe pedig a különböző hivatalok és intézmények bürokratikus útvesztői. „Ugyanakkor vissza vagy inkább hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy jogainkat közvetlen módon, a köztereken szervezett megmozdulásokon is kérnünk kell. Most erre van leginkább szükség, elsősorban ezzel segíthetünk a politikai eszközökkel küzdőknek. Emiatt döntöttünk úgy, hogy az úzvölgyei incidens után utcára hívjuk az embereket. A Csíkszeredában, majd Sepsiszentgyörgyön megjelent százak bebizonyították, hogy a bennünket ért provokációkból is erőt lehet meríteni” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Csomortányi. A politikai formáció elnöke egyfajta új erdélyi magyar egységben reménykedik, amelynek létrejötte esetén a világháborús hősök úzvölgyei sírkertjének meggyalázása sem tekinthető hiábavalónak.

A temetőbe erőszakkal bejutók júniusban
Fotó: MTI/Veres Nándor

A mai tiltakozó rendezvényt továbbiak követik különböző erdélyi és partiumi településeken. Az EMNP elnöke azt várja ezektől, hogy közelebb vigyenek az alternatív erdélyi erők aszimmetrikus, egymás kiegészítésére alapozott, kétszólamú, szükség esetén együttműködő politikai szövetségesi szerkezetének kialakításához, amely képes lehet egyben tartani az erdélyi etnikai szavazói tömböt. „Ehhez természetesen az Erdélyi Magyar Néppártnak és holdudvarának is változnia kell. Eltökéltek vagyunk, hogy felhasználatlan belső energiáinkat újabb fontos erdélyi ügyek szolgálatában kössük le. Hogy kapunk-e ehhez szükséges fontos feladatokat, illetve sikerül-e egészséges egyensúlyt teremteni az erdélyi felek között, az a magyar nemzetpolitika irányítóinak felelőssége is. Budapest közvetítői szerepe nélkül ugyanis jóval kisebb az erdélyi magyar–magyar megállapodás esélye” – mondta Csomortányi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.