Tüntetők foglalták el a quitói kormányépületeket

Lángokba borult Quito, ám ezúttal nem a fölé magasodó Pichincha vulkán kitörése, hanem az ecuadori fővárosba érkező tüntetők petárdái okozták a bajt. Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el szerte az országban, és Lenín Moreno elnök kénytelen volt elhagyni Quitót. Az üzemanyagárak emelkedése volt az utolsó csepp a pohárban a dél-amerikai országban.

Zetelaki Réka
2019. 10. 10. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedési ágazat dolgozói és őslakos csoportok vették birtokukba Quitót, elfoglalva a főbb állami épületeket is, az ecuadori főváros elhagyására kényszerítve Lenín Moreno elnököt. A rendőrség már legalább hatszáz főt letartóztatott hétfő óta, számolt be a helyi sajtó. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a kerekesszékben ülve elnöklő Moreno, aki 2017-ben vette át a hatalmat, a napokban csökkentette az üzemanyag állami támogatását. Ezzel kétszeresére nőtt a kutaknál fizetendő ár, miközben a legtöbb ember számára az egyetlen közlekedési lehetőséget a buszok jelentik; ez az ágazat sokak megélhetését is biztosítja egyben. A Petroamazonas állami olajvállalat kedden jelentette: három olajmezőn is leállította a termelést, mivel erőszakos csoportok betörtek a területükre. Jelezték: ezzel 165 ezer hordó kitermelése szünetel naponta.

A baloldali elnök a kialakult helyzetért elődjét, a jelenleg Brüsszelben élő Rafael Correát okolja. Szerinte Correa állhat a tüntetések háttérben, karöltve Nicolás Maduro chávista venezue­lai vezetővel. – Talán véletlen, hogy Correa és emberei két hete Venezuelába látogattak? – fakadt ki Moreno, aki szerint Maduro jelentős összegekkel támogatja a megdöntését. – Morenónak vége, ez történik előbb-utóbb minden hazaárulóval. Nincs joga kormányozni többé – reagált Correa, aki szerint utódja neoliberális intézkedéseivel elárulta a pártot és az országot. – Azt állítják, akkora hatalmam van, hogy Brüsszelből egyetlen iPhone-nal tudom irányítani a tüntetéseket… Az az igazság, hogy az emberek nem bírják tovább – tette hozzá.

Elemzők szerint a háttérben a politikai csatározások mellett főként gazdasági okok húzódnak, sokan hasonlítják a helyzetet az argentínai fejleményekhez. Ecuadorban 2003 és 2013 között – az olajkitermelés növekedésének köszönhetően – növekedett a gazdaság, ezt azonban utóbb stagnálás követte. Az üzemanyagárakat évtizedek óta támogatás révén mérsékelte a kormány. Ennek összege a költségvetés felének felelt meg 2005 és 2018 között. A reform ezért igencsak érett már, ám Moreno az utolsó pillanatig húzta a cselekvést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.