Tusk: Vannak közös céljaink Orbánnal

Egyáltalán nem a magyar kormánypártnak címezte Donald Tusk az Európai Néppárt zágrábi tisztújító kongresszusán elmondott beszédét, amelyben harcot hirdetett a populizmus ellen. Az Európai Tanács hamarosan leköszönő vezetője, illetve a kereszténydemokrata pártcsalád frissen megválasztott elnöke erről maga beszélt újságírói kérdésre válaszolva az esemény zárónapján, hangsúlyozva: bár nem ért egyet Orbán Viktor néhány politikai döntésével, jó barátságot ápol a magyar miniszterelnökkel, és vannak közös céljaik.

Tóth Loretta (Zágráb)
2019. 11. 22. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk hangsúlyozta, az Európai Néppárton (EPP) belüli belső vitára rea­gálva minden tagpártnak, nem csak a Fidesznek címezte szerdai beszédét, amelyben azt mondta: semmiképp nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal. A Fidesz felfüggesztett néppárti tagságát firtató kérdésre megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint január végén születhet fejlemény az ügyben.

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője Donald Tusk elnökké választásával kapcsolatban a Magyar Nemzetnek a helyszínen elmondta: egy lengyel megválasztása hazánk szempontjából mindig jót jelent, Tusknak pedig óriási lehetőség van a kezében, hogy az EPP az egyre erősödő és radikalizálódó baloldallal szemben alternatívát nyújtson. A néppárt új elnöke által megszabott új irány határozza majd meg egyébként azt is, hogy miként alakul az EPP és a Fidesz jövője, tette hozzá a politikus. Mint mondta, Magyarországnak a politikai középen van a helye. A Fidesz és a pártcsalád közötti viszonyról szólva Hölvényi György úgy fogalmazott: rendezett a kapcsolat a magyar kormánypárt és az EPP között, a magyar kormánypártok magas színvonalú munkát végeznek a frakcióban, az azonban világos, hogy tartós és érezhető politikai irányváltásnak kell bekövetkeznie a pártcsaládban. – Nem egyszerű, de meg kell találni az alternatívát arra az eddig alkalmazott néppárti stratégiára, amely a baloldal felé húzásban látta a megoldást – fogalmazott az EP-képviselő. Szerinte erre jó esély van.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke lapunknak a helyszínen úgy fogalmazott, a néppártnak határozottan el kell magát különítenie a szocialistáktól és a liberálisoktól legalább az olyan alapvető kérdésekben, mint az EU külső határvédelme, az unió külpolitikája vagy a kontinenst sújtó bevándorlási hullám. – Ha ezekben nem lesz egy erős arcéle az EPP-nek, akkor elveszti identitását – fogalmazott a politikus: Hozzátette: Tusk ismeri a kelet-közép-európai régió gondolkodásmódját, ezért bízunk abban, hogy jó irányba vezeti a néppártot.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Forza Italia elnöke is felszólalt a kongresszuson, a várakozásokkal ellentétben ugyanakkor nem ejtett szót a Matteo Salvini-féle Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről. Sajtóinformációk előzetesen arról számoltak be, hogy Berlusconi a kongresszuson kísérletet tesz majd Salvini pártjának a néppártba való bevezetésébe, az olasz politikus azonban beszédében ehelyett főként a kínai hegemóniáról beszélt. Zágrábi folyosói pletykák szerint Berlusconi határozott német nyomásra tett le ötletéről. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője beszédében hangsúlyozta: kockán forog az, amitől Európa egyedi, a kereszténydemokrata identitás megőrzésére tehát nagyobb szükség van, mint valaha.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.