Tűzszünetet javasolnak az amerikaiaknak az afganisztáni tálibok

Forrás: MTI2020. 01. 16. 19:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok tűzszünet megkötésére vonatkozó javaslatot adtak át Zalmay Khalilzadnak, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjának Katarban – közölték név nélkül nyilatkozó tálib források csütörtökön.

Az ideiglenes fegyvernyugvás 7-10 napra szólna, s szakértők szerint lehetőséget nyitna az Egyesült Államoknak, hogy békemegállapodással lezárja a 18 éve tartó konfliktust, és kivonja csapatait a dél-ázsiai országból.

Washington és az afgán kormány ellen harcoló, szélsőséges tálibok – megszakításokkal – több mint egy éve tárgyalnak Katarban az amerikai erők Afganisztánból történő kivonásáról a lázadók által nyújtott biztonsági garanciák fejében. A tűzszüneti javaslatot is Katarban nyújtották át szerdán este, ahol a tálib mozgalom politikai vezetése működik.

Az egyik nyilatkozó tálib tisztségviselő szerint bizalmatlanság jellemzi a megbeszéléseket. Mint mondta, a tálibok haboztak tartósabb fegyvernyugvást felajánlani, hacsak az amerikai csapatok előbb ki nem vonulnak. Emellett rávilágított arra is, hogy a tálib parancsnokok korábban azért nem akartak tűzszünetet, mert szerintük nehéz lett volna újjászervezni a csapatokat a harcok megszakítását követően. Ráadásul a tálib harcosok is vonakodtak letenni a fegyvert, mert úgy gondolták, a küzdelmük bírta rá az Egyesült Államokat arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz – tette hozzá az illetékes.

Khalilzad már régóta egy fegyvernyugvás létrehozásán fáradozik. Egyelőre azonban nem világos, hogy a kabuli kormány ellen harcoló szélsőségesek felvetése elegendő lesz-e a tárgyalások újraindításához. Korábban az amerikai különmegbízott arról beszélt, hogy egy amerikai-tálib megállapodás magában foglalná a belső afgán tárgyalások beindítását is egy ütemtervhez, amely Afganisztánnak a háború lezárását követő jövőjét rendezné. Ez az ütemterv a többi között olyan kényes kérdésekhez nyúlna hozzá, mint a tartós tűzszünet, a nők és kisebbségek jogainak biztosítása, valamint az, hogy mi legyen a tálib harcosok és a kabuli vezetéssel szövetséges hadurak vezette milicisták ezreinek további sorsa.

A tálibok azonban eddig elzárkóztak attól, hogy a kabuli vezetéssel tárgyaljanak, mert azt mindössze Washington bábjának tartják.

Csütörtökön egy útszélen elrejtett pokolgép robbant a déli Zábul tartományban kormányzati alkalmazottakat szállító jármű mellett. Az autó sofőrje és négy utasa életét vesztette. Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, Mohammadullah Amiri, a tartományi rendőrség szóvivője azonban a tálibokat hibáztatta.

A lázadók jelenleg ellenőrzésük vagy uralmuk alatt tartják gyakorlatilag Afganisztán területének felét. Szinte naponta követnek el merényleteket afgán és amerikai katonák és afgán kormányzati tisztségviselők ellen, miközben béketárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államok leghosszabb háborúja lezárásáról.

A tűzpárbajokban vagy a felkelők által az utak mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában rengeteg civil is életét vesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.