Ugródeszka a Fehér Ház élére: sosem volt ennyire fontos az alelnökjelölti vita

Az már biztos, hogy a novemberben esedékes elnökválasztás után egy 74 éves republikánus vagy egy 78 éves demokrata jelölt lesz a Fehér Ház ura. Ugyanakkor Donald Trump és Joe Biden is beleesik a koronavírus által leginkább veszélyeztetett kategóriába, ezért minden eddiginél jobban felértékelődik az alelnökök szerepe. Mike Pence és Kamala Harris ma helyi idő szerint este 9 órakor csap össze a Utah állambeli Salt Lake Cityben, a televíziós vita pedig arra is választ adhat, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

2020. 10. 07. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben sajtóbeszámolók szerint a Covid–19-betegség futótűzként terjed a Fehér Házban, s kényszeríti karanténba Donald Trump közvetlen környezetét, az orvosa szerint az amerikai elnök mostanra tünetmentes, illetve stábja egyre vehemensebben próbálja újratervezni a kevesebb mint négy hét múlva esedékes elnökválasztást megelőző kampánystratégiáját. Ilyen hangulatban került sor helyi idő szerint este 9 órakor Mike Pence republikánus alelnök és Kamala Harris, a demokrata párti alelnökjelölt első és egyúttal egyetlen televíziós vitájára Utah államban, ahol a jelöltek egymástól egy átlátszó plexifallal elválasztva mérhették össze szónoki képességeiket.

2024 elnökjelöltjei csaphatnak most össze

Az alelnökjelölti vitáknak egyébként általában nincs különösebb jelentősége az Egyesült Államokban, tekintve, hogy a szópárbajok kimenetelének szinte egyáltalán nincs hatása a szavazók elkötelezettségére. Idén azonban az elemzők egyöntetűen úgy vélik: a hagyományoktól eltérően igenis számít az alelnökjelölteknek a vitán nyújtott teljesítménye, mégpedig azért, mert minden idők két legidősebb elnökjelöltjének a helyettesi posztjára jelentkeznek be. A 74 éves Trumpnak már a koronavírussal való megfertőződése is új megvilágításba helyezte az elnöklési utódlási sorrendben első helyen álló személy, jelen esetben Mike Pence szerepét, szakértők szerint azonban ennél is többről van szó:

nagy valószínűséggel ugyanis a mostani alelnökjelöltek közül kerül ki az Egyesült Államok 2024-ben esedékes elnökválasztásának győztese is.

Ezzel kapcsolatban Joel K. Goldstein, a Saint Louis Egyetem jogi karának emeritus professzora egy videókonferencián, amelyre a washingtoni külügyminisztérium révén a Magyar Nemzet is meghívást kapott, elmondta: a XIX. században, de még a XX. század első felében is az alelnök egy teljesen jelentéktelen figurának számított. – Legtöbbjük már eleve rossz egészségügyi állapotban volt, amikor megválasztották őket, és a pedigréjüket tekintve sem lehetett rájuk azt mondani, hogy bőséges bizonyítvánnyal a zsebükben jelentkeztek be a posztra, a tisztség elfoglalása tehát nemhogy ugródeszkának nem számított, de széles körben politikai zsákutcaként volt számon tartva – magyarázta a professzor. Goldstein szerint azonban a Dwight D. Eisenhower kormányzása alatt az alelnöki pozíciót betöltő, azt követően pedig az elnöki székbe került Richard Nixon mindent megváltoztatott. A kutató érvelése szerint ebben a történelem, pontosabban a II. világháború is közrejátszott,

mostanra azonban az elnöki székbe vezető legjobb ugródeszkának számít – ahogyan az Nixon és sok más későbbi elnök esetében is bebizonyosodott.

Biden választása zord politikai racionalitás

A jövő hónapban a 78. életévét betöltő Joe Biden helyettesének bejelentkező 55 éves Kamala Harrisről egyébként demokrata berkekben már most is ígéretes elnökjelöltként beszélnek. A jamaicai apától és indiai származású anyától származó Harris az országos politikába csak a 2016-ban elnyert szenátorságával lépett be, mára azonban a Black Lives Matter-mozgalom egyik legerősebb washingtoni szószólójává vált. Biden választása tehát a zord politikai racionalitásra támaszkodott, amikor Harrist nevezte meg alelnökjelöltjeként – a demokrata elnökjelölt megválasztása esetén ugyanis a kaliforniai szenátor lenne az Egyesült Államok első fekete alelnöke, ez pedig fontos üzenetet közvetít az egyébként is kilencven százalékban a demokratákra szavazó feketéknek.

Mike Pence már bizonyított

A 61 éves Mike Pence-nek sincs oka szégyenkezni: elemzők szerint Indiana állam korábbi kormányzója maga a megtestesült nyugalom, ez azonban szintén kiváló vitakészséggel társul. Pence-nek korábban egy nagy sikerű és nagy hallgatottságú rádióműsora is volt Indianában, a jelenlegi alelnök pedig emellett gyakorlott politikus. A választók körében Trumpot is megelőzi népszerűségben, ráadásul nagy tekintélynek örvend a republikánusok között is, miközben Trump bizalmát is töretlenül élvezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.