Új lapot nyitnak Athénban

Már ma, a görög választások másnapján beiktatták Kiriakosz Micotakiszt, az ország új kormányfőjét, akinek jobbközép Új Demokrácia pártja 39,8 százalékos eredménnyel nyerte a megméretést.

2019. 07. 08. 16:14
Swearing-in ceremony for Greek Prime Minister-elect Mitsotakis, in Athens
A miniszterelnök leteszi esküjét. A munkának szenteli a nyarat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ma, az előre hozott görög választások másnapján beiktatták Kiriakosz Micotakiszt, az ország új kormányfőjét, akinek jobbközép Új Demokrácia pártja 39,8 százalékos eredménnyel fölényesen nyerte a megméretést, 158 mandátumot és ezzel abszolút többséget szerezve az athéni parlamentben. Micotakisz bejelentette, idén a képviselők nem élvezhetik szokásos nyári szünetüket, hogy a törvényhozás nyomban hozzáláthasson a reformokra – többek között adócsökkentésekre és a bürokrácia visszaszorítására – épülő politikájának végrehajtásához.

A miniszterelnök leteszi esküjét. A munkának szenteli a nyarat
Fotó: Reuters

Alexisz Ciprasz eddigi miniszterelnök – akinek radikális baloldali pártja, a Sziriza már a májusi európai parlamenti választásokat is elveszítette – elismerte vereségét. A Sziriza ezúttal 31,5 százalékot és ezzel 86 mandátumot kapott.

– Görögország visszatér egy régi hagyományhoz, a kétpárti váltógazdálkodáshoz, amely a 2009-10-es válság után összeomlott – mondta lapunknak Fokasz Nikosz, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára, akit Görögországban értünk el telefonon. Hozzátette: újra két erős párt emelkedik ki a mezőnyből, és a görögöket ismét az a választói magatartás jellemzi, ami korábban: büntetőszavazatokkal váltanak le kormányokat.

– Ez most a Szirizát sújtotta. A párt 2015-től tartó kormányzása ugyan nem járt a legkeményebb megszorításokkal, de már arra az időre esett, amikor a társadalom kifáradt, tartalékait veszítette. Egykori szavazói elfordultak tőle, miután nagyon magasra helyezte a mércét: sokat ígért és sokat fektetett a jövő reményébe, ám sokaknak csalódást okozott – mondta a görög politika szakértője, hozzáfűzve, most már az Új Demokráciával szemben nagy a társadalmi elvárás, viszont Micotakisz visszafogott volt, mérsékelten ígérgetett. Kérdés, hogy tervezett adócsökkentési programja beindítja-e a nagyobb gazdasági növekedést.

– Ezúttal nem számítok arra, hogy Görögország újra elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyek a 2009–10-es hitelválsághoz vezettek – mondta Fokasz Nikosz. Az európai partnerek és a hitelezők egyaránt kiegyensúlyozott költségvetést várnak.

Ezúttal nem jutott be a parlamentbe az európai összevetésben is kirívóan szélsőjobboldalinak számító Arany Hajnal, miután hajszál híján ugyan, de alatta maradt a 3 százalékos küszöbnek. A jelek szerint támogatóinak egy kritikus tömege fordult el a fizikai erőszakot is az eszköztárába emelő párttól.

– Egy jobboldali lap írta kommentárjában: itt az ideje, hogy a párt vezetői börtönbe kerüljenek, miután a vádlottak padján ülnek egy több éve tartó gyilkossági ügyben – említette meg Fokasz Nikosz.

Stafétabot a családon belül

Kiriakosz Micotakisz, Görögország új miniszterelnöke vérbeli politikai famíliába született: apja, Konsztantinosz Micotakisz a 90-es években szintén jobbközép kormányfő volt, nővére, Dora Bakoiannisz pedig külügyminiszter és Athén első női polgármestere, aki ráadásul a 2004-es athéni olimpia idején irányította a fővárost. (Kosztasz Bakoiannisz, a kormányfő unokaöccse pedig szeptembertől lesz Athén városvezetője.) A most 51 éves miniszterelnök a legkiválóbb amerikai egyetemeken, a Harvardon és a Stanfordon pallérozódott és szerzett diplomákat, majd szülőhazájába visszatérve az üzleti világban töltött be vezető pozicíókat. 2007-ben felmerült, hogy érintett volt a Siemens német vállalatóriás athéni olimpiai megrendeléseihez kapcsolódó korrupciós ügyben, de Micotakisz ezt tagadta, és később nem is marasztalták el. 2013-ban kapta meg a közigazgatási reformért és az elektronikus kormányzásért felelős tárcát Antonisz Szamarasz 2015-ig működő kormányában; feladata ekkor is egy hatékonyabb államszervezet megteremtése volt, és a mostani választási kampányban is ezt tűzte a zászlajára. A háromgyerekes családapát 2016-ban választották meg a mostanáig ellenzéki Új Demokrácia élére, amelyek soraiban apja is évtizedeken keresztül politizált, és ma is a jobbközép tömörülés tiszteletbeli elnöke.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.