Újabb fortélyokkal próbálkoznak a bevándorlók

A mexikói hatóságok kivizsgálták és indokoltnak vélték azokat az amerikai aggodalmakat, amelyek szerint egyedülálló migráns férfiak gyermekeket vásárolnak a határ mexikói oldalán, mert „családként” nagyobb eséllyel juthatnak és maradhatnak az Egyesült Államokban.

2019. 07. 05. 6:50
Central American migrant children look at the Rio Bravo near the Brownsville-Matamoros International Bridge where they camp nearby, at the U.S.-Mexico border in Matamoros, Tamaulipas
Kiskorú bevándorlók Mexikóban, közel a határhoz Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csalásra még tavaly júniusban hívta fel a figyelmet Kirstjen Nielsen akkori amerikai belbiztonsági miniszter: a tárca adatai szerint a tavaly szeptemberben végződött pénzügyi évben hatszáz ilyen esetet regisztrált az amerikai határőrizet, szemben az egy évvel korábbi 46-tal. Bár a demokrata párti ellenzék túlzónak nevezte az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, az Imagen Televisión nevű mexikói tévécsatorna riportja, majd a The San Diego Union-Tribune című napilap múlt heti tényfeltáró cikke is bizonyosságot adott arról, mi mindenre képesek az Egyesült Államokba igyekvő migránsok.

Kiskorú bevándorlók Mexikóban, közel a határhoz
Fotó: Reuters

Az írás szerint a kaliforniai San Diego közvetlen szomszédságában, a határ túloldalán fekvő Tijuanában közép-amerikai és haiti férfiak fejenként mintegy 350 dollárt (100 ezer forint) ajánlanak a menedékhelyeken elszállásolt családok gyermekeiért.

– Nem tudok elmenni dolgozni, mert nincsenek biztonságban a kisfiaim – nyilatkozta a lapnak egy hondurasi édesanya.

– Az itt elszállásolt hölgyek egyetlen ajánlatot sem fogadtak el, de nagyon aggódnak, hiszen veszélyben vannak a gyermekeik – közölte Gustavo Banda, a menedékhelyet vezető lelkész.

A családokat jobb bánásmódban részesítik az amerikai határőrizeti hatóságok, hiszen a gyermekeket csak rövid ideig, néhány napig tarthatják őrizetben, utána szüleikkel együtt szabadon engedik őket, így nem kell hónapokat fogságban tölteniük, arra várva, hogy elbírálják a menedékkérelmüket.

– Elszomorító erről beszélni, de az a helyzet, hogy a szülői felügyelet nélkül érkező fiatalkorúakat egyesek arra használják, hogy eljussanak velük az Egyesült Államokba, majd odaérve egyedül hagyják őket – mondta még júniusban Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter. Az amerikai belbiztonsági minisztérium májusban bejelentette, a jövőben DNS-vizsgálattal kívánják megszűrni, hogy a határon átkelő felnőttek és gyermekek valójában rokonságban állnak-e egymással.

Az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók száma drasztikusan megnőtt az utóbbi hónapokban, a törvényes úton való bejutás, a menedékkérelem benyújtása és az elbírálás kivárása ugyanis hosszú időt vesz igénybe. A határon lévő belépési pontoknál csak korlátozott számban engedik be a bevándorlókat az amerikai hatóságok, ezt a gyakorlatot még az Obama-kormányzat vezette be 2016-ban – írja a The Texas Tribune hírportál. A Mexikó északi részén várakozó migránsok körében ezért nagy a frusztráció.

– Csak a jogaimat követelem. Hatvanöt napja várakozom – panaszkodott a híroldalnak a három gyermekével utazó venezuelai Martin González. A cikk szerint közép-amerikai és kubai migránsok tömege várakozik a határnál, de a menedékkérők között kameruni, bangladesi és orosz állampolgárok is vannak.

Donald Trump amerikai elnök a napokban megdicsérte Mexikót, amiért hatékonyabban lép fel a tőle délről érkező migrációs hullám megfékezése érdekében.

– Teljesítjük azokat a kötelezettségeket, amelyeket az Egyesült Államok kormánya felé vállaltunk – mondta szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. Mivel Trump büntetővám kivetésével fenyegette meg, Mexikó szigorúbb ellenőrzést vezetett be, fegyveres rendőrök ezreit telepítette déli és északi határainak térségébe. Emellett programot jelentett be azon közép-amerikai migránsok számára, akik hajlandók visszatérni hazájukba: kedden elindították az első olyan autóbuszt, amellyel több tucat, Guatemalából, Salvadorból és Hondurasból érkezett migránst szállítottak vissza Guatemala határára.

Júniusban harminc százalékkal, mintegy százezerre csökkent az Egyesült Államok déli határán őrizetbe vett migránsok száma, szemben a májusi 144 ezres adattal, beleértve ezekbe a hivatalos határátlépő pontokon jelentkező, de elutasított embereket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.