Újabb tucatnyi halálos áldozata van az afganisztáni erőszaknak

A kormányellenes, iszlamista tálibok ellenőrző pontokra csaptak le és sok embert megöltek.

Forrás: MTI2020. 05. 20. 13:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fegyveres támadást hajtottak végre Afganisztánban kedden, ezekben összesen 14-en veszítették életüket, miközben a kormányellenes, iszlamista tálibok ellenőrző pontokra csaptak le, és a kormánypárti erők kilenc tagjával végeztek – mondták el helyi tisztségviselők szerdán.

Fegyveresek tüzet nyitottak egy mecsetben kedd este Afganisztán középső részén, Parvan tartomány székhelyén, Csarikarban. A támadásban tizenegy hívőt megöltek, és sokakat megsebesítettek – mondta el Vahída Sahkar tartományi kormányzati szóvivő. A hívek a böjti vacsorára (iftár) gyűltek össze a mecsetben. A korábbi hírek nyolc halottról szóltak.

A mecsetek gyakran kerülnek a szélsőségesek célkeresztjébe. Május elején egy fegyveres tüzet nyitott civilekre Paktia tartományban; három hazafelé tartó hívő életét vesztette. Az Iszlám Állam tavaly októberben egy nangarhari mecsetben robbantott, a merényletben 62 ember meghalt és 36 megsebesült.

Ugyancsak kedden Hoszt tartományban fegyveresek megtámadtak egy mecsetből hazatérő családot, és három testvért meggyilkoltak – tájékoztatott Ádil Hajdari tartományi rendőrségi szóvivő.

A fegyveresek mindkét esetben elmenekültek. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de a tálibok tagadták, hogy közük lett volna a támadásokhoz. Az Afganisztánban egyre aktívabb Iszlám Állam nevű terrorszervezet is szokott hasonló erőszakcselekményeket elkövetni. Washington a dzsihadistákat tette felelőssé egy kabuli szülőotthon megtámadásáért, amelyben 24 ember – köztük két gyermek – vesztette életét az előző héten.

Eközben a tálibok Takhar tartományban megtámadtak több ellenőrző pontot, amelyek egy kormánypárti milícia felügyelete alatt álltak. A csapásban a félkatonai szervezet kilenc tagja meghalt, és hat megsebesült – mondta el Halíl Aszer tartományi rendőrségi szóvivő. A tálibok elmenekültek a helyszínről.

Az ENSZ a napokban újra felszólította az afganisztáni konfliktus résztvevőit az ellenségeskedés beszüntetésére, miközben az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Zalmay Khalilzad megbeszélést kezdett a tálibokkal, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse őket az afgán kormány képviselőivel. Washington február 29-én Dohában egyezséget kötött a tálibokkal, és ígéretet tett a kabuli kormányt támogató nemzetközi haderő kivonására biztonsági garanciákért cserében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.