Újra megnyitották Gerhard Richter 1400 éves kolostorát

Gerhard Richter német festő, a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alakja tervezte Németország legrégebbi kolostora, a Tholeyban (Saar-vidék) lévő bencés kolostor új ablakait.

Forrás: MTI2020. 09. 20. 22:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 1400 éves kolostort két évig tartó felújítás után szombaton nyitották meg újra. A szombat esti ünnepélyes megnyitón hetven ember vehetett részt a koronavírus-járvány miatt elrendelt közösségi távolságtartási szabályok betartása miatt.

Az egyhetes ünnepségsorozat a ceremóniával vette kezdetét, amelyet a kolostor újranyitásának szentelnek. A látogatók azonban csak októbertől csodálhatják meg a felújított épületet és az új, mintegy tíz méter magas ablakokat, amelyeket Richter a kolostornak adományozott – közölték egyházi illetékesek.

A három ablak mindegyike más-más öt motívumot ábrázol, amelyek tükröződve ismétlődnek, nagyon részletgazdag összképet alkotva. A két külső ablakon a vörös és kék színek dominálnak, a középsőt a sárga uralja.

A 88 éves német festőművész, a világ egyik legkeresettebb élő képzőművésze a közelmúltban jelentette be, hogy fel akar hagyni a festészettel.

A festő a kölni dómnak is tervezett már ólomüveg ablakot, melyet 2007-ben adtak át.

A francia határhoz közeli tholey-i apátságot egy 634-es okirat említi először, így Németország legrégebbi kolostorának számít, és jelenleg is 11 szerzetes él falai között. A kolostor és a templom másik 34 ablakát Mahbuba Maqsoodi afganisztáni születésű német üvegművész tervezte. Ezeket az ablakokat jövő húsvétig építik be a felújított épületbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.