Utolsó brexitjavaslat

Utolsó lépcsőfokához érkezett a brexitalkudozás, legalábbis ezt hangoztatta tegnap Boris Johnson brit miniszterelnök. A kormányfő tegnap állt elő az Európai Unió számára ajánlott utolsó kilépési tervvel, melynek egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli brexit. Johnson ígéretet tett arra, hogy a javaslatban nem lesz szükség vámellenőrzési pontok felállítására Észak-Írország és Írország határán, bár a technikai megvalósítás terén még sok a kétely. Brit sajtóinformációk szerint az Ír-szigeten átmenetileg egy uniós belső piaccal harmonizáló térség állhatna fel. Brüsszeli források és a brit ellenzék szerint Johnson egy lehetetlen javaslattal akarja kieszközölni, hogy az EU legyen a felelős a „kiesésért”.

Zetelaki Réka
2019. 10. 03. 6:44
Conservative Party annual conference in Manchester
Boris Johnson kormányfő javaslatának egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli kilépés Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan kompromisszumos megoldást javasol London az Európai Uniónak, amely alapján a brit EU-tagság megszűnése után nem lesz vámellenőrzés Írország és Észak-Írország határán, „sem annak közelében”, jelentette ki Boris ­Johnson brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusának zárónapján. Úgy fogalmazott: megoldásuk szerint a brexit után is érvényben maradnak a jelenlegi szabályozási rendszerek az Ír-szigeten a mezőgazdasági termelőknek és egyéb üzleti vállalkozásoknak.

Kiemelte, a javaslat egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli brexit, s bár Nagy-Britannia nem erre törekszik, készen áll erre is. A kormányfő szerint az Egyesült Királyság a brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, megállapodással vagy anélkül. Kijelentette: a brexitről döntő népszavazás után három és fél évvel az emberek most már kezdik úgy érezni, hogy a bolondját járatják velük.

Boris Johnson kormányfő javaslatának egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli kilépés
Fotó: Reuters

A technikai kérdésekkel kapcsolatban többféle információ látott napvilágot. A brit kormány négyoldalas levelet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, egy hétoldalas technikai melléklettel.

Ebben ideiglenesen az Ír-sziget egészére kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolták. Így szükségtelen volna az ellenőrzés az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban, mivel a szabályozás azonos maradna az Európai Unióban alkalmazottal. A Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló agrárélelmiszer-szállítmányok ellenőrzési vagy kijelölt beléptetési pontokon haladnának át.

Ezeket a szállítmányokat a brit hatóságok azonosság- és dokumentáció-ellenőrzésnek, valamint fizikai ellenőrzésnek vetnék alá az Európai Unió vonatkozó előírásainak megfelelően.

A javaslatban szerepel az is, hogy az átmeneti időszakot követően Észak-Írország teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne. Mindez maradéktalanul összeegyeztethető azzal a célkitűzéssel, hogy az ír–északír határ a brexit után is nyitott maradjon, állt Johnson levelében. A The Daily Telegraph brit napilap kiemelte, Észak-Írországban 2025-ig érvényben maradna az uniós belső piac szabályrendszerének nagy része, ezt követően pedig az észak-írországi kormány dönthetne arról, hogy azután is fennmaradjon-e ez a szabályrendszer.

Elemzők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv Johnson bukása lehet, mert kicsi az esélye a javaslat elfogadásának és a megállapodás nélküli kilépésnek is. Az ellenzéki Munkáspárt szerint Johnsonék cinikus javaslattal próbálják kieszközölni a megállapodás nélküli kilépést, az EU-t állítva be felelősnek azért. A felek a mai napon folytatnak technikai egyeztetéseket Brüsszelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.