Váratlan fordulat: a skótok többsége elutasítja a függetlenséget

A Skót Nemzeti Párt egysége és ezzel együtt az ország függetlenedésének a támogatottsága hosszú idő után megtörni látszik. Mindez meglepő, hiszen a brexit hatására felerősödött az elszakadási szándék az Európai Unióban maradást pártoló skótok körében, akiknek az uniós kilépés negatív következményekkel járt. Jelenleg azonban az Egyesült Királyság egysége mellett szól, hogy az ország sikeresen teljesíti az oltási kampányt – szemben az EU-val. A függetlenségi mozgalmaknak ráadásul az sem tesz túl jót, hogy az elszakadás mellett kampányoló kormányfő éppen most, a parlamenti választások és a népszavazás felé vezető út kellős közepén keveredett vitába elődjével.

2021. 03. 03. 5:55
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A skót függetlenségi mozgalom közel egy évig ezelőttig töretlen népszerűségnek örvendett, ám az ország lakói körében végzett legutóbbi közvélemény-kutatás szerint fordult a kocka.

Ha most tartanák meg a függetlenségi referendumot, a skótok többsége arra szavazna, hogy ne szakadjon el az ország az Egyesült Királyságtól

– derül ki a Survation piackutató cég felméréséből, amelyet a The Sunday Mail skót hetilap tett közzé vasárnap.

A felmérésben részt vevő ezer ember 44 százaléka támogatná a bennmaradást és csupán 43 százalék a függetlenséget – a maradék 13 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Az elmúlt kilenc hónapban végzett, huszonkét közvélemény-kutatás után ez az első olyan eset, hogy nem a függetlenségpártiak tábora az erősebb.

– Örvendetes, hogy növekszik az Egyesült Királyságban maradás támogatottsága. Az emberek egyre inkább azt tapasztalják, ahogyan kezdünk kimászni a koronavírus-krízisből az Egyesült Királyság közös oltási kampányának a sikere miatt, hogy együtt erősebbek vagyunk

– fejtette ki Pamela Nash, a skót függetlenségi törekvéseket ellenző Scotland in Union nevű kampánycsoport ügyvezető igazgatója.

A fordulatban szerepet játszhat, hogy a beoltottak száma az Egyesült Királyságban vasárnap átlépte a húszmilliót. A brit kormány célkitűzése, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – mintegy 53 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltást. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense arról számolt be lapunknak, hogy a britek már az oltóanyag-fejlesztés, illetve -engedélyezés során három hónapos előnyre tettek szert az Európai Unióval szemben.

– Nagyon hamar lépett a brit kormány, jóval dinamikusabbak voltak egyrészt a fejlesztésben, másrészt az engedélyezési eljárásban. Nem mellesleg hihetetlenül szervezetten folyik a kampányuk: ki vannak tűzve az időpontok, hogy mikor hány embert oltanak be, és ezt pontosan betartják, sőt még hamarabb is teljesítik

– magyarázta a szakértő.

Boris Johnson brit miniszterelnök az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával
Fotó: MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn

Elemzők szerint a skót függetlenségi törekvés támogatásának csökkenését nagymértékben befolyásolhatta az is, hogy jelenleg súlyos megosztottság uralkodik a Skót Nemzeti Párton (SNP) belül a Nicola Sturgeon első miniszter, és elődje, Alex Salmond között fennálló vita miatt.

Az előző kormányfőt 2019-ben letartóztatták azzal a váddal, hogy több nőt is szexuálisan zaklatott, és bár felmentették, Salmond meggyanúsította korábbi pártját, azon belül is Sturgeont, hogy politikai összeesküvést folytatnak ellene. Ha bebizonyítja, hogy Sturgeonnak köze volt az ügyhöz, megszaporodhatnak a kormányfő lemondását követelő hangok – ironikus módon éppen a májusi választásokhoz és a népszavazásról szőtt álmokhoz közeledve.

– A csatározás Sturgeon és a régi vezető között nem vet túl jó fényt a párt egységére és elbizonytalanítja az embereket a májusi parlamenti választások előtt

– nyilatkozta Gálik Zoltán, aki szerint most sokakban megkérdőjeleződik, hogy járható-e az SNP által kikövezett út a népszavazás felé.

Az SNP előterjesztett egy tervezetet arról, hogy ha a májusi skóciai parlamenti választás után ismét kormányt alakíthatnak, Skócia kérni fogja a brit kormányt: ruházza át a skót parlamentre a függetlenségi referendumról szóló törvény megalkotásának kizárólagos hatáskörét. Kidolgoztak egy tizenegy lépésből álló tervet arra az esetre is, ha Boris Johnson brit miniszterelnök elutasítja a kérésüket.

A következő hetekben pedig várhatóan törvénytervezettel állnak elő az ország második függetlenségi népszavazásáról, amelybe belefoglalják a referendum tervezett időpontját és a kérdést, amelyet feltennének a skót polgároknak az Egyesült Királyságtól való elszakadásról szóló népszavazáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.