Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - SAJTÓKLUBSzerencsétlen Budapest a koszban fürdik.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/varga-judit-eros-nemzeteken-alapulo-eros-europara-van-szukseg-10112384/

Varga Judit: Erős nemzeteken alapuló erős Európára van szükség

– Magyarország május végén átvette az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának elnöki tisztségét Németországtól, ez pedig egy hatalmas lehetőség, s nemcsak azért, mert mi tudjuk tematizálni a nemzetközi szervezet következő fél évének menetrendjét, hanem azért is, mert az ET „nem ugyanaz a kávéház, mint Brüsszel” – fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter a Sátoraljaújhelyen megrendezett Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen. A miniszter arról is beszélt: a kisebbségvédelmet „relatívan, diszkriminatívan értelmezi a mostani brüsszeli adminisztráció”.

Ugyan Tusványos az idén elmarad, a szervezők gondoskodtak arról, hogy az idei nyár se teljen el egy a nemzetpolitikai párbeszédnek teret adó, az erdélyi, a kárpátaljai és az anyaországi magyarságnak szellemi műhelyt biztosító rendezvény nélkül. A koronavírus-világjárvány közepette ugyanis ezt az űrt hivatott betölteni a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem Újraindítás – megújulás című négynapos programsorozata, amelynek csütörtöki nyitónapján egyebek mellett Varga Judit igazságügyi miniszter is felszólalt. A tárcavezető a nemzeti kisebbségvédelem európai színtereiről, illetve az őshonos kisebbségek problémáinak Brüsszel általi negligálásával kapcsolatban hangsúlyozta:

– Magyarország szerint egy erős nemzetállamokon alapuló erős Európára van szükség, ezt a koncepciót pedig számos uniós tagállam támogatja.

A miniszter kitért arra is: nem véletlen, hogy napjainkban két koncepció, a föderalista és az erős nemzetállamokon alapuló erős Európa összeütközését látjuk. A kisebbségvédelemről szólva jelezte, azt jobbára „relatívan, diszkriminatívan értelmezi a mostani brüsszeli adminisztráció”.

– Mintha alapértelmezetté vált volna, hogy egy politikai többség mindig csak a politikai kisebbség figyelembevételével kormányozhat, mintha nem is létezett volna parlamenti választás, azonban ha a nemzeti őshonos kisebbségekről van szó, mintha pont ellentétes logika működnie. Mintha egy hatalmas félrenézésnek lennénk tanúi

– fogalmazott a tárcavezető, utalva arra, hogy az Európai Bizottság a minap közzétette a második uniós szintű jogállamisági jelentését, amiben „se híre, se hamva az őshonos nemzeti kisebbségek védelmének, illetve a jogi helyzetük rendezésének a tagállamokban”.

Hatalmas lehetőség az Európa Tanács magyar elnöksége

Varga Judit ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország május végén átvette az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának elnöki tisztségét Németországtól, ez pedig egy hatalmas lehetőség, s nemcsak azért, mert mi tudjuk tematizálni a nemzetközi szervezet következő fél évének menetrendjét, hanem azért is, mert az ET „nem ugyanaz a kávéház, mint Brüsszel”.

– A valós problémákhoz közelebb álló intézmény, pontosan azért, mert nemcsak uniós országok vannak benne, hanem egy sokkal szélesebb társaságról van szó, akiknek maguknak is megvan a saját intézményi harcuk a brüsszeli közösséggel

– fűzte hozzá a miniszter. Beszélt arról is: a brüsszeli elit a családot, illetve a hagyományos család fogalmát és a nemzetet akarja kifigurázni és relativizálni, s miközben a kisebbségvédelem nem üti meg az ingerküszöbüket, addig a szexuális kisebbségek és a genderideológia kiemelt figyelmet kapnak.

– Úgy képesek kötelezettségszegési eljárást indítani egy ország ellen, hogy gyakorlatilag semmi köze az uniós hatáskörhöz annak, ami például a gyermekvédelmi törvényben szabályozva van ma Magyarországon. 54 oldalon keresztül izzadnak, hogy valami koholt bizonyítékállományt felépítsenek azért, hogy bebizonyítsák, hogy itt valami uniós jogsérelem történik, ehhez képest a Minority SafePack története is bizonyítja, hogy a kisebbségek védelmét érintő kérdésekben is kettős mércét alkalmaz Brüsszel. – Pedig a Minority SafePack is egy égetően fontos kisebbségi kérdést tett le az Európai Bizottság asztalára, de amíg az egyik erősíti a szuverenitást és a természetes közösségeket, addig a másik oldalon épp a gyengítő ideológia és a fősodor kiszolgálása zajlik.

Brüsszeli közöny a kisebbségvédelemmel szemben

A Nemzeti kisebbségvédelem a Kárpát-medencében és Európában című panelbeszélgetésen felszólalt Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő is, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy óriási a közömbösség európai színtéren a kisebbségvédelmet illetően.

– A kárpátaljai magyar közösséget ért támadások, provokációk és jogsértések nem ütik meg olyannyira az ingerküszöböt, hogy azok komoly jogi válaszlépéseket vonjanak maguk után. Ennek ellenére rendszeresen tájékoztatom a képviselőket, és azt látjuk, hogy a fő tendencia még mindig az, hogy Ukrajna mint geostratégiai partner sokkal fontosabb, mint a kisebbségek ügye

– fogalmazott Bocskor Andrea. Elmondta azt is: a kisebbséget érő sérelmek elbagatellizálása is megfigyelhető uniós szinten, még ha az EU-s intézmények szeretik is az ügyet Magyarország és Ukrajna kétoldalú konfliktusaként feltüntetni. Hozzáfűzte: márpedig a nemzetközi fórumoknak és intézményeknek igenis van szerepük abban, hogy egy adott partnerországban hogyan valósulnak meg a kisebbségi jogok, illetve azok betartása. Ehhez azonban politikai akaratra lenne szükség, s ha nem lenne kettős mérce, valószínűleg az Európai Bizottság is megtalálná a megfelelő eszközöket arra, hogy megakadályozza a kisebbségi jogsértéseket.

Bocskor Andrea arra is felhívta a figyelmet:

a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás szempontjából fontos, hogy minél több intézmény részt vegyen abban, hogy kiálljon a kárpátaljai magyarság mellett, hiszen annál nagyobb reményünk van arra, hogy az ukrán vezetés ingerküszöbét is eléri az ügy, s betartják kötelességeiket, hiszen reményeink szerint nem csak szóban köteleződtek el az európai integráció irányába, hanem a szavakat tettek is követik.

Beszélt arról is: frontális támadás indult Magyarországgal szemben, amelynek során vehemensen, minden eszközt bevetve harcolnak ellenünk, mivel a gyermekvédelmi törvénnyel egy olyan gyenge pontjukat érintettük, amely jól megmutatja, hogy milyen szemléletbeli különbségek vannak Nyugat- és Kelet-Európa között.

– Azt látjuk, hogy különböző neoliberális ideológiák és eszmék vezetik a nyugat-európai politikusok cselekedeteit, s nem szeretik, ha valaki élő lelkiismeretként emlékezteti őket arra, hogy másképp, a családokat középpontba állítva is lehet élni

– fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Diadal

Kettős magyar győzelem a királyi számban! + videó
Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmet szerzett K–1 1000 méteren!

JOBBIK–DK-PAKTUM

Gyurcsány és Jakab előre leosztották a lapokat
Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc „akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai showműsoráról” Jakab Péter mesterkélt közelségét.
BL-győztes klub nézte ki magának Rossi felfedezettjét
Szalai Attiláért hajlandó lenne mélyen a zsebébe nyúlni a Borussia Dortmund.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Aktuális

Babits Mihály hétköznapi életét is megismerhetjük felesége fényképeiből
A rendkívül egyedi és sokszínű Babits-hagyaték feldolgozásáról Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának osztályvezetője beszélt bővebben az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!