„Várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik”

A Bécs belvárosában elkövetett terrormerénylet megrázta Ausztria lakosságát. A Magyar Nemzet olyan Bécsben élő magyarokat keresett meg, akik közvetlen közelről élték meg a hétfő esti eseményeket, illetve beszámoltak nekünk az osztrák fővárosban uralkodó közhangulatról is.

Magyar Nemzet
2020. 11. 03. 15:52
null
Bécs, 2020. november 3. Gépfegyveres rendõrök járõröznek Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután elõzõ este egy - vagy több- merénylõ lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. A rendõrök lelõtték a terrortámadás egyik elkövetõjét, az albán gyökerekkel rendelkezõ, Bécsben született, húszéves Kujtim Fejzulait, aki az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenhol, csak Bécsben nem”

A lakóhelyem körülbelül száz méterre van a merénylet helyszínétől. Hallottam a lövéseket, de akkor még nem tudtam megállapítani, pontosan mi történik. Este kilenc környékén kimentem az utcára, hallottam, hogy lövöldözés volt a zsinagóga előtt, de a rendőrök biztosították a helyszínt. Tudósítani készültem róla, de amikor odaértem, kiderült, hogy még koránt sincs vége az eseményeknek – mesélte a Magyar Nemzetnek Varró Dóra Bécsben élő újságíró. – A rendőrök mindenkinek elmondták, hogy halálos áldozatok vannak, még tart a rendőrségi akció, és mindenki azon nyomban menjen haza. Ezután hallottuk a rendőrségi szirénákat minden oldalról, és hirtelen nagyon félelmetes lett az egész helyzet. Én is visszarohantam, és azonnal az ismerőseimet hívtam – folytatta.

Rendőrök helyszínelnek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

– Ma délben megszólaltak a harangok. Megható volt látni, ahogy az emberek némán megálltak az utcán. Rengeteg rendőr van most a belvárosban. A hatóságok egyébként nagyon jó munkát végeztek, szervezettek voltak, nagyon szakszerűen és gyorsan léptek fel. Mindent megtettek, amit lehetett – mondja Varró Dóra, aki szerint az igazán szörnyű ebben az egészben, hogy „láttuk, mi történik például Franciaországban vagy más országokban, és a bécsiek azt gondolták, mindenhol, csak Bécsben nem, mert itt még soha nem volt hasonló terrormerénylet”. – Ez az, ami most megtört, és ezt nagyon jól lehet érezni az emberekben. Ha olyan helyeken, ahol nap mint nap elmegy az ember, ahol bevásárol, ahol a reggeli kávéját issza, vér folyt, akkor nem tudom, hogy ezután hogy fogunk tudni visszatérni a mindennapokba – tette hozzá.

„Minden irányból özönlöttek a rendőrök”

– Az iroda, ahol dolgozom, pár száz méterre van attól a szórakozóhelytől, ahol elkezdődött a lövöldözés. Nyolc körül jöttem el a munkából, ekkor még semmi jele nem volt a történteknek. Otthonról viszont szinte azonnal visszamentem futni a belvárosba, a Schwedenplatz közelébe. Ekkor a rendőrök már megkezdték a forgalom teljes leállítását, az utcák kiürítését, szinte minden irányból özönlöttek az egyenruhások. Feltűnő volt, hogy komoly felszerelés is van náluk. Miután hazaértem, a barátaim érdeklődtek a hogylétünk felől, ekkor értesültem arról, hogy minek is voltam a tanúja – mesélte lapunknak a magyar feleségével Bécsben élő Kovács Kornél, aki elmondása szerint kedd délután már visszamehetett a Schwedenplatztól mindössze tízpercnyi sétára lévő irodájába.

– Egyhídnyi távolságra futottam a Schwedenplatztól – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy ő maga lövéseket nem hallott. – A kedd délutáni órákban már egyre többen voltak az utcán a környékünkön is. Az biztos, hogy a városban továbbra is nagy a rendőri készültség – mondta lapunknak, egyúttal dicsérettel illetve a bécsi rendőrség szerinte profi kommunikációját a támadást követően. (A Polizei Wien hétfőn éjszakába nyúlóan, a Bécsben élő kisebbségek anyanyelvén folyamatosan kommunikálta, hogy a belvárosban tartózkodóknak mi a teendőjük, merre találhatnak menedéket, hova ne menjenek – a szerk.) A kérdésünkre a harmincas férfi arra is felhívta a figyelmet: hétfő este zsúfolt volt a bárokkal és éttermekkel teli tér és környéke, ugyanis kedden az osztrák fővárosban is korlátozó intézkedések léptek életbe, sokan még ki akarták élvezni a szabadság utolsó óráit.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő (j) és felesége, Doris Schmidauer, Sebastian Kurz kancellár (b) és Wolfgang Sobotka
parlamenti elnök (b2) a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínére érkezik november 3-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

„A problémával ausztria sem tud megbirkózni”

– Az emberek most félnek, és egy újabb terrormerénylet elkövetésétől tartanak – mondta megkeresésünkre Tímea, Bécsben élő magyar vállalkozó. – Sajnos az is elmondható, hogy valamilyen szinten várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik egy ilyen terrorcselekmény. Az eset miatt bizonyosan erősödött az emberekben az iszlámellenesség is. Sajnos úgy néz ki, hogy a problémával Ausztria sem tud megbirkózni, és nem tudják kiszűrni a szélsőséges elemeket. Itt a gondot leginkább a csecsenek, az arab országokból és a Balkánról érkezők jelentik – véli Tímea.

„Az emberek nagyon bíznak a rendőrségben”

– Valamilyen szinten mindenkit megrázott a merénylet, nem gondoltuk volna, hogy megtörténhet – mondta lapunknak Gábor, aki Bécsben él, és a nyomdaiparban dolgozik. Természetesen ma mindenhol ez a beszédtéma – meséli – és az emberek nagyon bíznak a rendőrségben, hogy hamar elfogják az elkövetőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.