Várhelyi Olivér jelöltségéről dönt a külügyi bizottság

Hamarosan eldől, hogy a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér zöld jelzést kap-e az Európai Parlamenttől, vagy pótmeghallgatáson kell részt vennie a testület külügyi bizottsága előtt.

2019. 11. 18. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan eldől, hogy a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér zöld jelzést kap-e az Európai Parlamenttől, vagy pótmeghallgatáson kell részt vennie a testület külügyi bizottsága előtt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes Várhelyi biztosi pozíciójára egyelőre nem bólintott rá az EP. Múlt csütörtökön, a meghallgatása után írásbeli kérdéseket is feltettek a diplomatának. Ezek megválaszolására ma délig kapott időt.

A kérdések zöme Várhelyi Olivér magyar kormányhoz fűződő viszonyát, illetve függetlenségét taglalta. Az időközben nyilvánosságra hozott válaszok alapján a diplomata – akárcsak a meghallgatása alkalmával tette – ismét leszögezi: uniós biztosként nem fogad el iránymutatást egyetlen uniós állam miniszterelnökétől vagy kormányzati szereplőjétől sem. Mint írta, az Európai Bizottság tagjai ugyanis nem a tagállami kormányokat képviselik, hanem mindenkor az Európai Unió érdekében járnak el.

Amennyiben a válaszok nem győzik meg az EP magyar kormánnyal szemben kritikus, baloldali részét, Várhelyinek pótmeghallgatáson kell részt vennie. Előzőleg a lengyel és a francia biztosjelölt is így járt. Úgy tudjuk: ha szükség lesz pótmeghallgatásra, az EP külügyi bizottsága holnap reggel fogadja újra Várhelyit. Az időpont abból a szempontból lehet problémás, hogy az Európai Néppárt szerdától Zágrábban tart kongresszust, így holnap reggel kevés néppárti képviselő tartózkodik majd Brüsszelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.