Városi ostrom békeidőben a Fülöp-szigeteken

Öt hónap alatt tudta csak megtörni az iszlamisták ellenállását a hadsereg Mindanao szigetén.

Gál István (Manila)
2020. 05. 26. 18:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen megsemmisült három évvel ezelőtt Marawi városa, ahonnan a Fülöp-szigeteki hadsereg igyekezett kiűzni az iszlamistákat. Az ostrom, amilyet az ország a II. világháború óta nem tapasztalt, végül szinte teljesen lefejezte a helyi iszlamista vezetőséget, egyben sikeresen le is lassította a dzsihadisták délkelet-ázsiai területfoglalását. A konfliktus parazsa évtizedek óta izzott a felszín alatt. Mikor az Irakból kiszorított Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetője felszólított a harc nemzetközi terjesztésére, a Dzsemáa Iszlamíja, a radikális iszlamisták távol-keleti szárnyának aktivizálása és az ázsiai iszlám emírség terve újra előkerült. A figyelem Délkelet-Ázsiára, azon belül a muszlim többségű Mindanaóra, a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetére irányult. A feszültséget fokozta a déli határterület drogkereskedelem szempontjából stratégiai jelentősége. Rodrigo Duterte drogháborúja felborította a status quót, iszlamisták és politikai klánok milliárdos érdekeit sértette az átrendeződés.

A szikra akkor pattant ki, mikor megkísérelték letartóztatni Isnilon Totoni Hapilont, a filippinó Iszlám Állam frissen kinevezett emírjét. Ő a nyolcvanas években kezdte a karrierjét a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) soraiban, később az Abu Szajjaf terrorszervezet egyik vezetőjeként bukkant fel, majd felesküdött az ISIS-vezér Abu Bakr al-Bagdadinak is, amiért megkapta a Fülöp-szigeteki kalifátus vezetését. A kivonuló hatóságok heves ellenállásba ütköztek, órák alatt több száz beszivárgó harcos ragadott fegyvert. Lerohanták Marawi stratégiailag fontos épületeit és megtámadták a helyi laktanyát. A katonaság napok alatt visszaszorította a terroristákat, de a harcokat nehezítette, hogy a dzsihadisták civil túszokat használtak pajzsként, gyermekkatonákat vetettek be és beásták magukat a város mecseteibe, ahol kegyeleti okból nem támadhatták őket. A katonaság végül sikeresen verte vissza a támadást. Hapilon mellett sok más ismert terrorista is elesett, de az öt hónapig tartó összecsapásban több mint ezer ember halt meg, s egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.