Véget érhet a belpolitikai patthelyzet Izraelben

Forrás: MTI2020. 03. 26. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget érhet a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet Izraelben, csütörtöki sajtóértesülések szerint ugyanis Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke alkut kötött Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, a jobboldali Likud párt elnökével, és beszáll egy általa vezetett kormányba. Ganz több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból.

A helyi tizenkettes televízió értesülései szerint a megállapodás értelmében átmeneti időre – míg a következő napokban végleges formába öntik a koalíciós megállapodást – Beni Ganzot választják meg házelnöknek a jobboldal támogatásával.

Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz, aki 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához.

A Kék-fehér párt többsége szembehelyezkedett Beni Ganz lépésével, és az ellenzék soraiban fog működni a 120 fős kneszetben Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.