Venezuelában a Hezbollah?

Drogcsempészetre használja Venezue­lát a Hezbollah – jelentette ki Mike Pompeo. Kiemelte, a kábítószer-kereskedelemből származó forrásokat használja fel a libanoni gerillacsoport finanszírozására.

Zetelaki Réka
2019. 06. 13. 9:54
People cross the Colombian-Venezuelan border over the partially opened Simon Bolivar international bridge in San Antonio del Tachira
Naponta százak igyekeznek át a határhídon Kolumbiába Fotó: Carlos Eduardo Ramirez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drogcsempészetre használja Venezue­lát a Hezbollah – jelentette ki tegnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Kiemelte, a kábítószer-kereskedelemből származó forrásokat használja fel az Egyesült Államok által terrorszervezetként számon tartott libanoni gerillacsoport a közel-keleti műveleteinek finanszírozására.

„Összességé­ben ez egy pénzcsináló vállalkozás” – mondta, kiemelve, hogy nem tartozik a legfőbb csempészszervezetek közé. Az amerikai külügyminiszter a Washington Examiner amerikai magazin tájékoztatása szerint azt is kijelentette, mindezzel a venezuelai állam direkt módon bűnrészes a nemzetközi bűnszervezetekben.

A libanoni jelenléttel kapcsolatban Venezuelában egyre többet foglalkozik a sajtó: a nyugati médiumok szerint az a tény, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök segítséget fogad el az oroszoktól, Kubától, Irántól és a Hezbollah szervezettől, a nemzetközi terrorizmus fellegvárává teheti az országot.

„Irán és a Hezbollah új Szíriát készül kialakítani Venezuelában” – írta korábban az Israel Hayom izraeli napilap elemzése, amely szerint az, hogy Venezuela megnyitotta a kapuit a szervezet előtt, egész Dél- és Közép-Amerikához hozzáférést biztosított, számos régióbeli műveletét irányíthatja onnan.

Naponta százak igyekeznek át a határhídon Kolumbiába
Fotó: Reuters

Elemzők szerint Venezuela ma a kokainkereskedelem kulcsfontosságú állomása, összeköttetésben Kolumbiával, Panamával és a Karib-térség egyes szigeteivel. Venezuela elvesztése ezért a régió elvesztését jelenthetné számos illegális drogkereskedelemmel foglalkozó szervezetnek, így a Hezbollahnak is.

Közben egyébként a venezuelai sajtó is a Közel-Keletre hivatkozik, csak éppen más szemszögből. A venezuelai AVN hírügynökség arról ír, a nyugati médiakonglomerátumok stratégiája láthatóan az, hogy a törvényes kormányt hiteltelennek állítsák be.

„A trükk nem új, hasonló taktikát folytatott az amerikai vezetés más szuverén országokban is. Így tette Líbiában, Szíriában, és most Venezuelában próbálja” – írja az AVN.

Az ENSZ friss jelentése szerint az országot már több mint négymillióan hagyták el. Venezuela évek óta gazdasági, illetve humanitárius válságtól szenved, és bár az ellenzék új elnököt nevezett ki, a hadsereg továbbra is a Maduro-kormány mellett áll. Jelenleg kulcs­szerepet töltenek be a helyi segélyszervezetek, amelyek meleg élelemmel látják el a rászoruló tömegeket, tudósított tegnap az NPR amerikai közszolgálati rádió. A riport szerint azonban erőforrások híján vannak, mivel nem érkezik külföldi segítség, sem az Egyesült Államoktól, sem az oroszoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.