Veszélyben a mexikói határvidéken várakozó migránsok

Obrador mexikói elnök: a „migránselnök”, Joe Biden migrációs politikája növelte a szervezett bűnözést Mexikóban.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 14:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az USA–Mexikó határvidékén élő mexikóiakat zavarja a Biden és kormánya által létrehozott migrációs krízis, hanem a mexikói kormány is egyre határozottabban fejezi ki nemtetszését az ügyben.

Mexikó kormánya szerdán ismét nehezményezte a Biden-adminisztráció engedékenységét az illegális bevándorlással kapcsolatban, amely már Mexikóban is tarthatatlan migrációs krízist és az arra épülő szervezett bűnözés drámai növekedését eredményezte: ugrásszerűen megnőtt az erőszakos bandák és drogkartelek tevékenysége az országban.

A veszélyes bűnözői csoportok ugyanis hasznot húznak az amerikai nyitott határ politikából az illegális migráció szervezésével. Megszaporodtak az embercsempészbandák, finomodtak az embercsempészeti módszerek, és folyamatosan nőnek az illegális „migránskliensek” megsarcolásából befolyó bevételek is.

Miközben a Biden-kormány látványosan hátat akar fordítani Donald Trump szigorú migrációs politikájának, óriási fejetlenséget és humanitárius krízist hoz létre az USA déli határán, a mexikói határvidéken.

Illegális bevándorlók eddig soha nem látott tömegei zúdulnak a területre abban a hitben, hogy őket az USA tárt karokkal várja és fogadja majd.

„A migránsok »migránselnöknek« nevezik Bident, és mind meg vannak róla győződve, hogy hamarosan már az Amerikai Egyesült Államok területén fognak élni” – írja le a helyzetet Mexikó elnöke, Andres Manuel Lopez Obrador. „Meg kell találnunk a megoldást, közösen, hogy hogyan fogjuk ezt az emberáradatot szabályozni, az biztos, hogy egyik napról a másikra nem fog menni” – írta.

Egy névtelenségét őrző mexikói rendőr szerint, amióta Biden beült az elnöki székbe, a mexikói bűnözők módszerei soha nem látott mértékben finomodtak, mesteri szintre fejlesztették őket.

Például nemcsak az emigrációs lehetőségekről tájékoztatják a várakozók ezreit, hanem elképesztően agyafúrt, rafinált tanácsokkal látják el őket, hogyan lehet túljárni az USA tisztviselőinek az eszén. Arra is megtalálták a módot, hogy az embercsempészetet utazási ügynökségként tüntessék fel. A migránsok a bűnözők árucikkévé és bábjává váltak.

Cesar Peniche, Chihuahua város főállamügyésze szerint a mexikói bűnözők a migránsokat a drogkereskedelembe is bevonják már, vagy éppen elrabolják őket azért, hogy váltságdíjat követelhessenek értük.

A mexikói–amerikai határvidéken várakozó migránsok nagy része nem is mexikói, hanem közép- és dél-amerikai, sőt a világ más részeiről is ideutaznak már.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.