Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 7., péntek, Gizella napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA magyar ellenzék a globalisták helyi lerakata.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/victoria-nuland-felturi-az-ingujjat-9670598/

Victoria Nuland feltűri az ingujját

Amerika erősebb és nagyobb biztonságban van, amikor mi állunk az élre – foglalta össze politikájának lényegét csütörtöki szenátusi meghallgatásán az amerikai külügy politikai államtitkári posztjára jelölt Victoria Nuland, akinek munkája várhatóan a legnagyobb befolyással bír majd a tárca Európa-politikájára. Nuland régebben amerikai NATO-nagykövet volt, majd az előző Orbán-kormányok idején az Európáért felelős helyettes államtitkári poszton került konfliktusba a magyar vezetéssel. A meghallgatásán elhangzottakból az derült ki:

Kína, Oroszország, Irán és Törökország áll jelenleg az amerikai diplomácia fókuszában, amely ugyanakkor – az amerikai elvárások szerint értett – a demokráciát is erősíteni akarja a világban.

Kérdés, mit jelent ez majd Magyarország szempontjából. Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke mindenesetre azt mondta Nulandnek: „Egy tizenöt éves demokratikus visszaesés közepén vagyunk. Nicaraguától Magyarországig a demokrácia visszafelé halad.” Nuland általánosságban beszélt arról, hogy a NATO-szövetségesek soraiban is olyan visszalépéseket lát, mint az illiberalizmus megerősödése.

– A demokrácia nem magától terem, meg kell harcolnunk érte

– hangoztatta. Mindezzel együtt a leendő politikai államtitkár – aki azt is mondta, hogy „feltűrik az ingujjakat” a külügyben – még nem mutatta ki a foga fehérét. Washington a 2022-es választások szempontjából is lényeges Magyarország-politikájában az Európáért felelős leendő helyettes államtitkár, valamint az új amerikai nagykövet is fontos szerepet kaphat a következő egy évben; utóbbit Joe Biden elnök jelölheti majd.

– Számítsanak a legrosszabbra a Biden-adminisztrációtól, olyasmire, mintha Obamáék lennének meghatványozva. Valószínűleg be akarnak avatkozni a magyarországi választásokba is, pénzt adnak a Fidesszel szemben álló civil szervezeteknek, és összedolgoznak a magyarországi ellenzékkel

– mondta a Magyar Nemzetnek nemrég John Fonte, a Hudson Intézet konzervatív washingtoni agytröszt programigazgatója.

Mindenesetre világpolitikai szinten Washington Pekinggel és Moszkvával kel elsősorban birokra. Kína az Egyesült Államok első számú stratégiai kihívását jelenti, és „uralni akarja a nemzetközi rendszert” – hangzott el a meghallgatáson. Oroszország pedig mindenütt erősíti a befolyását, és dezinformációs tevékenységet is folytat, mondta Nuland, aki éppen azokban az órákban beszélt, amikor Washington újabb szankciókról döntött Moszkvával szemben. Menendez azt mondta:

az orosz fővárosban nem örülnek most Nuland jelölésének, ami szerinte jó dolog. Nuland kiállt Ukrajna támogatása mellett, de alapvetőnek tartja az országot átható korrupció visszaszorítását.

A leendő államtitkár aggodalmát fejezte ki az iráni és törökországi folyamatokkal kapcsolatban, és akkor tud elképzelni egy új iráni atomalkut, ha azt demokrata és republikánus párti támogatás is övezi Amerikában.

Nagykövetnek javasolták. G. Jonathan Greenwald 78 éves veterán diplomatát, a Nemzetközi Válságcsoport elnevezésű szervezet volt alelnökét javasolják a budapesti amerikai nagyköveti posztra egyes amerikai magyarok, Greenwald pedig elvállalná a megbízást – értesült a Magyar Nemzet. Lipták Béla, a Magyar Lobbi (Hungarian Lobby) érdekcsoport alapítója megerősítette értesülésünket, miszerint támogatólag írtak erről Antony Blinken külügyminiszternek, aki szerinte szép számmal kapja az ilyen leveleket. Más forrásból betekintést kaptunk abba a levélbe is, amelyben a felmenői révén a történelmi Magyarországról származó és egykori budapesti követségi tanácsosként magyarul is értő Greenwald ajánlja magát. Ebből kiderül: pénzzel támogatta Joe Biden elnökválasztási kampányát, de magát nem politikai bennfentesnek, hanem külpolitikai szakembernek tartja. Budapesten „csendes diplomáciára” törekedne, és Orbán Viktor kormányfőt az európai populista illiberális demokrácia talán legbefolyásosabb bajnokának nevezi. Kerestük Greenwaldet is, de egyelőre nem reagált.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚJABB VAKCINA A KORONAVÍRUS ELLEN

Hamarosan már a háziorvosok is olthatnak a Janssen-vakcinával
A 16. heti járványügyi adatokhoz képest a 17. héten harminc százalékkal csökkent a fertőzöttek száma – közölte Galgóczi Ágnes.

MINISZTERELNÖKI NAGYINTERJÚ

Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia
A Postoj.sk című szlovák hírportálnak adott miniszterelnöki interjú teljes, szöveghű közlése.

Kiemelt

Tíz űrkatona kapta meg az oklevelét Debrecenben
Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy tudja, mi folyik az űrben, enélkül a haderőfejlesztés több eleme is óriási csorbát szenved.

Poszt-trauma

Megint jönnének, megszorítanának és sarcolnának
A Gyurcsány-csapat tagjának nem tetszik az ingyenes parkolás.

Poszt-trauma

HÍREK EGYMÁS UTÁN – Tanmese a jogbiztonságról
A „bohém” színész diplomáját nem vesszük el, mert ő „bohém” színész, a polgármester élettársának diplomáját meg elvesszük, mert ő a polgármester élettársa, a polgármester ráadásul fideszes?

Poszt-trauma

Jakab Péter hatalmas öngólt lőtt
Kibújt a szög a zsákból.

Aktuális

Így lesz tökéletes a franciák lecsója, a ratatouille
A provence-i konyha ikonikus nyári egyétele eredetileg a Nizza környékén élő szegény emberek eledele volt.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!