Vidnyánszky Attila az EP-ben: Rendet akarunk tenni!

Vidnyánszky Attila szerint áldatlan állapotok uralkodnak az egyetem blokád alatt lévő épületeiben.

2020. 10. 27. 12:34
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZFE ügyéről vitázott kedd délelőtt az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottsága, a felszólalók között volt Vidnyánszky Attila, a fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve Milovits Hanna, az egyetem épületeit elfoglaló diákság képviselője is. Vidnyánszky szerint a baloldal a politikai céljaira használja fel a diákokat, s annak az aggályának is hangot adott, hogy áldatlan állapotok uralkodnak az egyetem jelenleg blokád alatt lévő épületeiben. Ezekről fotókat is mutatott az EP-képviselőknek. Milovits Hanna visszautasította, hogy gyerekekként vagy politikai bábként kezeljék az egyetemistákat.

– Mi készek vagyunk az együttműködésre. Jó volna, ha végre rendet tudnánk tenni, új alapokról tudnánk indítani az oktatást, annak normális módján. A tanköztársaság működési rendje ugyanis nem felel meg annak az akkreditált követelményhalmaznak, amely szerint az egyetemnek működnie kellene. Jó volna, ha a diákság megmutatná, hogy valóban nyitott a párbeszédre

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT) kedden.

A CULT a járványhelyzet miatt online hallgatta meg az SZFE-ügy szereplőit, Vidnyánszkyt csak technikai hibák után, sokadik nekifutásra tudták bekapcsolni az ülésre. Ő maga ezt metaforikusnak nevezte, s azt is az EP-képviselők figyelmébe ajánlotta: szintén jelzésértékű, ahogy a diákság szalagokkal elzárta az egyetemet. Az intézmény valóban elzárkózó és kirekesztő volt az elmúlt harminc-negyven évben. Ezen kellene változtatni. Az egész szakma igényli ezt – mondta a Nemzeti Színház főigazgatója,

aki az ülésen fotókat is bemutatott az egyetem elfoglalt épületeiben uralkodó, szerinte higiéniai és tűzvédelmi szempontból is veszélyes állapotokról.

Vidnyánszky Attila az Európai Parlament virtuális ülésén mutat be fotókat az SZFE blokádjáról 2020. október 27-én
Fotó: Magyar Nemzet

Beszélt arról is:

amennyiben voltak is tizenötezren a múlt pénteki SZFE-demonstráción, az nem a diákok melletti szolidaritásvállalás volt, hanem a baloldali politikai pártok lényegében kampánygyűlést tartottak. – Remélem, hogy a diákság előbb-utóbb látni fogja, hogy eszközként használják

– húzta alá Vidnyánszky Attila, aki szerint az egyetem korábbi vezetése is kettős játékot játszik, ugyanis azt hangoztatja, hogy oktatni szeretne, miközben Upor László azóta lemondott rektorhelyettes már szeptember elején a tanítási félév leállításáról küldött levelet az Oktatási Hivatalnak.

A diákok szerint nem a baloldal használja őket

Az EP ülésén az említett Upor László, illetve a diákság képviselője, Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese is felszólalt. Milovits Hanna elutasította a vádakat, amelyek szerint az egyetemisták pusztán „gyerekek lennének”, és szerinte az sem igaz, hogy politikai pártok használnák fel őket az agendájuk terjesztésére. – Senki sem fizet minket – mondta a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese, aki a Vidnyánszky Attila által felhozott vádra, miszerint az SZFE tanulóinak egyetemfoglalást tanított a baloldal, nem reagált. Upor László szintén elutasította, hogy átpolitizált lenne az SZFE ügye, szerinte ők mindvégig az egyetemi autonómiáért cselekedtek.

– Az a kérdés, hogy ki ment meg minket a kormánytól, amely az alaptörvény ellenében cselekszik? – kérdezte az uniós parlament tagjaitól.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László az EP meghallgatáson adatokkal támasztotta alá, hogy a kormány mindvégig stratégiai jelentőséget tulajdonított a modellváltásnak, szerinte azt megelőzően ugyanis tizenkettő alkalommal történt konzultáció az egyetemmel. Emlékeztetett: nyáron lett volna egy tizenharmadik alkalom, a Magyar Rektori Konferencia égisze alatt pedig egy tizennegyedik is, ám az SZFE mindkét, párbeszédre alkalmat adó lehetőséget elutasította.

Az államtitkát az EP-képviselők kérdésére hozzátette:

az utóbbi években nyolc magyarországi egyetem esett át hasonló váltáson, közülük hét intézmény, tehát összesen harmincezer diák esetében mindez gond nélkül zajlott.

SZFE-tüntetés
Fotó: Bach Máté

Ismert, egy szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás értelmében az egyetem alapítványi tulajdonba került, fenntartója és vagyonának kezelője a minisztérium helyett az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lett. A diákok szerint az átalakítással az önrendelkezésük került veszélybe, így az autonómia garantálása címszó alatt előbb blokád alá vonták az oktatási intézmény több épületét, később pedig a dolgozókkal karöltve sztrájkot hirdettek. A fenntartó alapítvány kuratóriuma szerint ugyanakkor politikailag motivált közjáték zajlik, a testület részéről a közelmúltban számos alkalommal jelezték: a cél, hogy az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, egyben a művészi szabadságot megtestesítve történjen az intézményben, természetesen a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett.

Deutsch Tamás helyrerakta a hazánkat pocskondiázó EP-képviselőt

Deutsch Tamás a nemzetközi baloldal által folytatott, a kereszténydemokrata magyar kormánnyal szembeni támadások részének nevezte, így visszautasította a német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund vádjait. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője egy nyilvánosságra került, a Magyar Nemzet által is látott levélben kifejtette: nyilvánvaló, hogy Freund a járványhelyzet közepette tett magyarországi útja azt a célt szolgálta, hogy aláássa hazánk tárgyalási pozícióját a keretköltségvetésről és az uniós mentőalapról szóló, jelenleg is tartó tárgyalások során. Tovább...

Vidnyánszky Attila koronavírustesztje pozitív lett

Pozitív lett Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának koronavírustesztje kedden – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.

Mint írják, Vidnyánszky Attila állapota kielégítő, otthonában pihen.

A színházban a járványügyi hatóságokkal egyeztetve folyik a kontaktkutatás és a tesztelés – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.