Világjárvány: egyre több országban kényszerülnek szigorításokra

Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamosan növekszik a fertőzöttek száma Ausztriában

Az elmúlt huszonnégy órában 2435 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Ausztriában, ami kétszerese a hónap elején feljegyzett napi esetszámoknak.

Az országban október 3-án haladta meg az ezret a napi esetek száma, először március vége óta.

A közép-európai országban 941 ember halt meg eddig koronavírus-fertőzés következtében, közülük 16 az elmúlt 24 órában.

A kórházi ellátásra szorulók száma szintén meghaladta az ezret, ugyancsak először tavasz óta. Közülük 161-en fekszenek intenzív osztályon.

Az osztrák járványügyi mutatók kezdik elérni a márciusihoz és áprilisihoz hasonló szinteket, amikor szigorú korlátozásokat vezettek be az országban.

Csütörtökön további 21 járás került „magas kockázatú” besorolásba. A korábbi négy vörös zónával együtt így Ausztria járásainak egyötöde vörös színű a vírustérképen.

Az új magas kockázatú járások között van Landeck, ahol az Ischgl síközpont található, amelyet az első hullám idején számos európai fertőzés forrásaként tartottak számon.

A négy – zöld, sárga, narancssárga és vörös színű – kockázati fokozatot szeptember elején vezették be.

A járványügyi helyzet Ausztriában jobb egyes szomszédos országokhoz – például Csehországhoz vagy Szlovéniához – képest. Az osztrák kormányt mindazonáltal aggasztja az esetek számának növekedése, ezért a hét elején többek között a nyilvános eseményeket és a munkahelyen kívüli összejöveteleket érintő korlátozásokat jelentett be.

Sebastian Kurz kancellár csütörtökön felszólította az osztrákokat, hogy a jövő hét végén kerüljék a hagyományos mindenszenteki családi temetőlátogatásokat.

Az EU és a NATO egészségügyi segítséget nyújt Csehországnak

Katonai egészségügyi személyzettel fogják kisegíteni az Európai Unió és a NATO tagállamai Prága kérésére Csehországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A cseh kormány csütörtökön jóváhagyta Lubomír Metnar védelmi miniszter javaslatát, hogy engedélyezzék az EU és a NATO katonai egészségügyi személyzetének csehországi tevékenységét. A hatályos szabályok szerint egy ilyen lépést még a parlament mindkét házának is jóvá kell hagynia. Erre valószínűleg a jövő hét folyamán kerül sor.

A kormány határozata alapján a külföldi katonai egészségügyisek – összesen legfeljebb háromszáz személy – három hónapig dolgozhatnának Csehországban – mondta Lubomír Metnar a kabinet rendkívüli ülése után újságíróknak. A miniszter szerint a NATO égisze alatt nyújtandó segítségről a csehek már tárgyalásokat folytatnak Németországgal és más szövetséges államokkal is.

Az Egyesült Államok a cseh kérésre már reagált is, és a Nemzeti Gárda 28 olyan orvosát és egészségügyi alkalmazottját küldi Csehországba, akiknek már konkrét tapasztalataik vannak a Covid–19-es betegség kezelésében. Ezek a katonaorvosok várhatóan a jövő hét végén érkeznek Csehországba, és a cseh orvosokkal együtt a prágai katonai kórházban fognak dolgozni.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint külföldi katonaorvosok dolgozhatnának majd az ötszáz ágyas, Prágában épülő tábori kórházban is. A tábori kórház néhány napon belül üzemképes lesz, és mintegy 200-250 katonaorvos és más egészségügyi személyzet fog ott dolgozni.

Lubomír Metnar szerint a NATO pénteken hoz döntést arról is, hogy a szervezet tartalékaiból hatvan lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

Andrej Babiš kormányfő a Twitteren bejelentette, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból harminc lélegeztetőgépet küld Prágába. Babiš a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztető gépe van, amely bevethető a Covid–19 betegség kezelésénél. Jelenleg a gépek 52 százaléka van használatban. A cseh kormány egy hete ötszáz darab új lélegeztetőgépet rendelt 250 millió korona (3375 millió forint) értékben. Ezen kívül Csehországban is kifejlesztettek már egy lélegeztetőgépet, amely használható a Covid–19 betegségben szenvedők légzésének segítésére. Ebből a gépből eddig mintegy kétszáz darab készült.

Csehországban az utóbbi napokban nagyon felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több mint az eddigi legmagasabb napi szám. A járvány következtében eddig 1739 személy halt meg, közülük 253-an ezen a héten. Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, ami szerdán 4417-re emelkedett. Október elejétől ez a mutató megnégyszereződött. A súlyos esetek száma megháromszorozódott, az orvosok szerint most 657 beteg állapota minősíthető súlyosnak.

Lengyelországban tovább nőtt a fertőzöttek száma, az egész országot járványövezetnek nyilvánítják

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 12 107 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, és 168-an elhunytak. A halottak közül 137-nek a Covid–19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, 31-en viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg. Ezek a mutatók is magasabbak minden eddiginél.

Egy nap alatt 652-vel, 10 091-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 812 beteg van lélegeztetőgépen.

Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön a közszolgálati televíziónak szinte biztosnak nevezte, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök előző napi javaslatára piros övezetnek minősítik az ország egész területét, vagyis általánossá válnak az ország egy részében a múlt hét végétől már érvényes szigorítások, többek között a vásárlók számának korlátozása a boltokban, az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése, az éttermek bezárása 21 órakor. Várhatóan a középiskolák után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek a vegyes vagy távoktatásra – erősítette meg Müller.

A nap folyamán tett, későbbi bejelentés szerint Mateusz Morawiecki pénteken ismerteti a szigorítások részleteit.

Csütörtök este az alsóházi képviselők túlnyomó többsége megszavazta a koronavírus-járvány idején nyújtott orvosi ellátásról szóló törvénymódosítási tervezeteket. A még szenátusi megvitatásra váró törvénycsomag értelmében a fertőzöttek kezelésébe bekapcsolt orvosok fizetését duplájára növelik. A teljes fizetés az orvosok – valamint a járvány elleni küzdelembe bevont rendőrök, tűzoltók, határőrök, börtönőrök – esetleges karanténja idején is jár majd.

A büntetőjogi felelősség alól kivonják a Covid–19-ben szenvedő betegeket kezelő egészségügyi dolgozókat, akik életmentés céljából, rendkívüli körülmények között az egyébként érvényben lévő törvényeket esetleg megsértenék.

Az egészségügyi tárca jóváhagyásával lehetővé teszik az Európai Unión kívül kiképzett egészségügyi dolgozók bekapcsolását a vírusbetegek ápolásába.

A szájmaszk köztéri viselésének jelenleg országszerte érvényes kötelezettségét megszegőknek a jogszabály szerint nemcsak pénzbírság szabható ki, hanem megtagadható tőlük a bolti kiszolgálás is.

Újabb szigorú intézkedések Szlovákiában

Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére hétfőtől egy hónapra bezárnak az iskolák. Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz – döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovič kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte: az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírusteszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom idején az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette.

A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát.

Görögországban kötelező lesz a maszkviselés az utcákon is

Görögországban kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt termekben és az utcákon is a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette be csütörtökön Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök lakossági felhívásában.

A kormányfő mindezt a fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedésével indokolta.

Mindenhol kötelezővé válik a maszkviselés. Nemcsak a zárt helyiségekben, de az utcákon is – hangoztatta Micotákisz.

– Egyszerűen fogalmazva, a jövőben maszkban megyünk a kávézóba vagy étterembe, és csak az asztalhoz ülve vesszük azt le. És természetesen továbbra is fennáll a bárpultoknál történő étkezésre vonatkozó tilalom a zárt helyiségekben. A maszk a vakcina a tényleges oltóanyag megjelenéséig – fogalmazott a görög kormányfő. Hozzátette: helyes maszkviselés esetén minimális a fertőzésveszély.

Második intézkedésként a miniszterelnök éjszakai kijárási tilalmat rendelt el olyan régiókban, ahol magas a fertőzöttek száma. Kivételt csak az éjszaka dolgozók és a rendkívüli esetek jelentenek a szabályozás alól – tette hozzá.

Csütörtökön újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma, 882 új esettel. A görög egészségügyi minisztérium honlapja szerint a járvány kitörése óta 28 216 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 549-en hunytak el a betegségben.

Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a listán jelenleg Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Uruguay és Szingapúr szerepel. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat – közölték. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

A listáról korábban Montenegró és Szerbia, Algéria és Marokkó került le.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

A tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek.

A tagállamok csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.