Visszatér a nagypolitikába Szaakasvili

Négy év után újra robbanthat az ukrán politikában a volt grúz államfő, Miheil Szaakasvili aki váratlan felkérést kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A karizmatikus grúz politikus miniszterelnök-helyettessé történő kinevezése plusz pontokat hozhat az egy éve hatalmon lévő Zelenszkijnek, de a lépés egyáltalán nem kockázatoktól mentes. A parlament már pénteken szavazhat a megbízatásról.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 23. 16:52
SZAAKASVILI, Miheil
Kijev, 2019. május 29. Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök és egykori odesszai kormányzó (k) nyilatkozik a Kijev melletti Boriszpil repülõtéren 2019. május 29-én, miután visszatért Ukrajnába. A politikusnak az elõzõ nap Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök adta vissza az állampolgárságot, amelytõl az elõzõ államfõ, Porosenko fosztotta meg õt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Zelenszkij államfőtől felkérést kaptam az ukrán kormány reformokért felelős miniszterelnök-helyettesi pozíciójára – írta ki Miheil Szaakasvili, Grúzia volt elnöke szerdán a saját Facebook-oldalára. – Támogattam Zelenszkij elnököt a választások alatt, és az alatt az idő alatt, amióta betölti a posztját, nagy reményeket fűzök a csapatához Ukrajna és az egész régió jövője szempontjából – tette hozzá a politikus. A bejegyzése szerint Szaakasvili el is fogadta a felkínált pozíciót, amiről már a holnapi napon szavazhat az ukrán parlament.

Szaakasvili politikai pályafutása egyáltalán nem új keletű Ukrajnában: még 2015-ben hívta el az országba az addigra a grúziai hatalmi harcokat elveszítő korábbi elnököt a volt egyetemi társa, akkori ukrán államfő, Petro Porosenko. Szaakasvili 2015 májusában ukrán állampolgárságot kapott és az Odesszai terület kormányzója lett. A két politikus kapcsolata nem tartott sokáig: Szaakasvili Odessza élén egyre többet kritizálta az ukrán kormányt, majd magát Porosenkót is. Retorikája szerint az egész országot továbbra is teljesen áthatja a korrupció, és minden irányból akadályozzák őt a hatékony munkavégzésben és a reformokban. 2016 végén felmentették a pozíciójából.

Szaakasvili nem nyugodott bele, saját pártot alapított – az Új Erők Mozgalmát – és még erőteljesebben ment neki volt egyetemi társának és körének. Ezek után Porosenko visszavonta Szaakasvili ukrán állampolgárságát és a politikust 2017-ben kiutasították az országból. Ám az elnöki posztot tavaly májusban elfoglaló Volodimir Zelenszkij egyik első intézkedése volt, hogy visszaadta Szaakasvili ukrán állampolgárságát.

Szaakasvili miniszterelnök-helyettesi kinevezése két célt szolgálhat: a karizmatikus volt grúz államfő országszerte ismert az egyenes kijelentéseiről, ráadásul sokak szemében az egyik legnagyobb grúz reformerként, a grúz gazdasági csoda megteremtőjeként él. Éppen ez a reformokba vetett hit kell most a már közel egy éve hatalmon lévő ukrán elnöknek. A másik ok szintén Szaakasvili ismertségéből és karizmájából fakad: a kormánypártnak, a Nép Szolgájának nincsenek olyan jól bejáratott, ismert arcai, akik felvehetik a versenyt az ellenzéki politikusokkal, például Julija Timosenkóval, vagy akár a belügyminiszteri pozíciót betöltő, de még a régi gárdából érkező és egyre befolyásosabb Arszen Avakovval szemben. Fontos látni azonban, hogy Miheil Szaakasvili személye hosszú távon mérgező is lehet: az elmúlt években már megmutatkozott a konfliktusokra való hajlama és erőteljes hatalmi ambíciói, amelyek a kormányon lévő erők egységét is kikezdhetik.

Miheil Szaakasvili 2004-2013 között volt Grúzia elnöke. A kaukázusi országban személye a mai napig nagyon megosztott: egyrészt azt még a kritikusai is elismerik, hogy a politikus leszámolt a szocialista múlttal, nagyszabású reformokat vitt végbe és euroatlanti pályára állította a volt szovjet tagköztársaságot. Ezt az időszakot többen a grúz gazdasági csodaként emlegetik. Ugyanakkor a szemére vetik, hogy kormányzása második felében visszaélt a hatalmával és egyre inkább autokratikus, a hatalom megtartására irányuló politikát folytatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.