Visszatérésre készül Heinz-Christian Strache

Kevesebb, mint két hónappal a szeptember 29-i osztrák parlamenti választások előtt csitulni látszanak az Ibiza-ügy keltette vihar hullámai. A Szabadságpárt népszerűsége visszakúszott 18-ról 21 százalékra.

2019. 08. 01. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb, mint két hónappal a szeptember 29-i osztrák parlamenti választások előtt csitulni látszanak az Ibiza-ügy keltette vihar hullámai. A május közepén kirobbant botrány nem változtatott jelentős mértékben a politikai erőviszonyokon, a népszerűségi listákat továbbra is a Sebastian Kurz vezette jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) vezeti: 36-37 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A botrányban leginkább érintett radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) a kezdeti sokk után visszakúszott 18-ról 20-21 százalékra. A szociáldemokraták a szavazatok 20-22 százalékára számíthatnak.

A belpolitikai vihart az váltotta ki, hogy májusban egy két évvel ezelőtt készült videófelvétel szivárgott ki Heinz-Christian Strachéról, az FPÖ vezetőjéről, a bécsi kormány alkancellárjáról, amelyen egy ibizai villában egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek ajánl támogatásért cserébe közbeszerzési megbízásokat. A botrány miatt Strache lemondott mindkét posztjáról, az ÖVP-vel alkotott koalíció pedig felbomlott, ami miatt előre hozott választásokat írtak ki.

Az azóta eltelt időben, úgy tűnik, az FPÖ választói megbocsátottak Strachénak, akit a Der Standard napilap által készített felmérés szerint a megkérdezett párthívek 69 százaléka szívesen látna újra a pártelnöki székben. Az FPÖ-vezetők utóbbi időkben tett megnyilatkozásai is arra engednek következtetni, hogy az 50 éves politikust a választások és az új kormány felállása után fel is kérik e tisztség betöltésére. Norbert Hofer, a párt megbízott vezetője néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott a Bild német lapnak: bár Strachénak a videóban elhangzott szavai elítélendők, „mindaz, amit elmondott, nem történt meg”, vagyis bűncselekményt nem követett el. Egy, az Österreich című lapnak nyilatkozó forrás szerint Strache valóban vissza akarja szerezni régi állását, hiszen tudja: az FPÖ-szavazók körében végzett összes felmérés szerint ő a legnépszerűbb politikus.

Más kérdés, egy újabb Kurz-kormányban ismét szerephez jut-e koalíciós partnerként a Szabadságpárt. Egyes hírforrások szerint az európai tendenciáknak megfelelően megerősödött, 11-12 százalékos támogatottságnak örvendő Zöldekkel akar majd együttműködésre lépni a néppárt. Kurz ugyanakkor egy napokkal ezelőtt adott interjúban nem zárta ki az újabb koalíció lehetőségét az FPÖ-vel sem. Ugyanakkor azt is világossá tette: az ÖVP ezúttal megtartaná magának a belügyminisztériumot. Számos gondja származott ugyanis korábban a Kurz-kormánynak abból, hogy a titkosszolgálatokat is felügyelő belügyi tárcát az Oroszországgal szoros kapcsolatot fenntartó, illetve a szélsőséges Identitárius Mozgalommal is hírbe hozott FPÖ vezette.

Herbert Kickl akkori FPÖ-s tárcavezető ugyanakkor a koalíció felbomlásakor azt mondta: „A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében. Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában képviseltünk.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.