Volodimir Zelenszkij tart az előre hozott választásoktól

Az idei esztendő egyik leglényegesebb politikai kérdése Ukrajnában, hogy lesznek-e előre hozott választások. A hatalompárti többség önállóan már képtelen a kormányzásra. Az amerikai elnökcsere szintén hozhat átrendeződést az ukrán belpolitikában.

2021. 01. 23. 8:15
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2020. október 20. Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország helyzetéről mondja el évértékelő beszédét a kijevi parlamentben 2020. október 20-án. Az ukrán államfő kijelentette, hogy felelősségre kell vonni azokat, akik harc nélkül átadták a Krímet Oroszországnak. A helyhatóságokat azzal vádolta, hogy szabotálják a kormányzatnak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott karanténintézkedéseit, például sokezres koncerteket rendeztek, amelyek a fertőzöttek számának drasztikus növekedéséhez vezettek. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint négy nagyobb és tucatnyinál is több kisebb érdekszféra szerinti csoportosulás alakult ki Volodimir Zelenszkij államfő kormányzó pártjában. A parlamenti szavazási jegyzőkönyvek tanúsága szerint mára csupán 211 képviselője van a kormányoldalnak, azaz nem beszélhetünk parlamenti többségről, hiába szerzett a 2019-es választásokon 252 mandátumot a Nép Szolgája a 450 fős parlamentben. Ez gyengíti politikai befolyását.

Nagy kérdés, hogy Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépésével miként változik meg Washington Kijev-politikája. Az előzmények ismeretében – Petro Porosenko államfő idején az új amerikai elnök fia, Hunter Biden igen befolyásos és jól jövedelmező üzleti kapcsolatokat létesített Ukrajnában – arra lehet számítani, hogy Zelenszkij elődje helyzeti előnybe kerülhet. Porosenkóval egyetemben sokat remél az amerikai külpolitika megváltozásától Arszenyij Jacenyuk korábbi miniszterelnök is, a 2014-es belpolitikai fordulat egyik legfőbb amerikai protezsáltja. A politikus az elmúlt hetekben jelentősen növelte a közösségimédia-terekben való megjelenései számát, amit nehéz a véletlenre fogni. Zelenszkij pártjában is van egy olyan csoport, amelynek tagjai közvetlenül Soros György amerikai demokrata párti spekuláns befolyása alatt állnak; nem véletlenül nevezik őket a Soros-fiókáknak. Elképzelhető, hogy ők a párthierarchiában magasabb lépcsőfokra kerülhetnek. Zelenszkij sem tétlenkedik, elnöki irodája jelezte: augusztus 24-én, Ukrajna fennállásának harmincadik évfordulóján Kijevbe várják az új amerikai elnököt.

A másik oldalról viszont nem mindenki örül az amerikai váltásnak. Washington esetleges erőteljesebb beleszólásával az ukrán belpolitika három fajsúlyos szereplője, Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ellenzéki vezető, Arszen Avakov belügyminiszter és Igor Kolomojszkij oligarcha egyre erősebb szövetséget alkothat. Elemzők szerint a trojka minden befolyását latba veti, hogy gyengítse az amerikai demokraták, valamint Soros György befolyását. Az elmúlt hónapokban igen intenzíven nőtt a Viktor Medvedcsuk vezette, Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért párt támogatottsága. Medvedcsuk erősen kritizálja Kijev washingtoni függőségét. Szerinte ideje szabadulni az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió szorításából, és végre saját lábra állni, mert jelenleg az ukrán politika és vele együtt az egész gazdaság ennek a foglya.

A politikai színfalak mögötti helyezkedések, ügyeskedések mellett a regnáló hatalomnak a növekvő népelégedetlenségre is oda kell figyelnie. A kabinet, hogy csökkentse a feszültséget, sietve mérsékelte is a lakossági gázárat, mert egyre többen és több helyen vonultak az utcára tiltakozásképp. Miután Ukrajnában divatos az utcára vinni az embereket, Zelenszkijéknek nagyon oda kell figyelniük, hogy a tiltakozási hullám ne vegyen visszafordíthatatlan irányt.

– Idén még nem tartom valószínűnek az előre hozott választásokat, de jövőre nagyobb lehet ennek az esélye – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Ruszlan Bortnik neves kijevi elemző. A politológus azzal érvelt, hogy Volodimir Zelenszkij államfőnek nem lehet érdeke egy idő előtti választás, mert pártja megcsappant támogatottsága miatt nemcsak a többségét, hanem akár a kormányzás lehetőségét is elveszítheti. Bortnik úgy gondolja, a választásokban Joe Biden kormányzata sem lehet érdekelt, ugyanis az oroszbarát ellenzék most sokkal jobban szerepelne, mint 2019-ben. – Persze egyrészről a Moszkva-barát ellenzék, másrészről pedig az új amerikai elnök köreivel szoros kötelékben álló Petro Porosenko volt államfő nagyon is érdekelt a választásokban, ezért érdekes fejlemények elé nézhetünk az egyébként sem tétlenségéről elhíresült ukrán belpolitikában – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.