Zavargások Olaszországban: napok óta tüntetnek a brutális szigorítások ellen

A március eleji időszakát idézi az Olaszországi vírushelyzet, a szigorítások miatt több nagyvárosban tüntetnek, az embereknek elegük van.

Munkatársunktól
2020. 10. 28. 18:33
null
A koronavírus-járvány miatt életbe léptetett új korlátozások ellen tüntetnek emberek Nápoly belvárosában 2020. október 26-án. Olaszországban ettõl a naptól kezdve a vendéglátóhelyeknek este hat órakor be kell zárniuk. Fotó: Ciro Fusco Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly politikai válság alakult ki Olaszországban, miután a Conte-kormány ismét a tavaszihoz hasonló, jelentős korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány egyre gyorsabb terjedése miatt. Az ország több nagyvárosában is zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, amelyek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel:

füstbombák, repülő üvegek és petárdák az egyik oldalon, vízágyú és könnygáz a másikon. Kaotikus állapotok alakultak ki, részben a járvány első hullámát látványosan rosszul kezelő baloldali kormány következetlensége, részben a baloldal belső megosztottsága miatt.

A szigorítások egyébként vasárnap éjfélkor léptek érvénybe, azóta gyakorlatilag több nagyvárosban is folyamatosak a zavargások. Az elsősorban a vendéglátóipart sújtó korlátozás értelmében a bároknak, presszóknak, éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni, írta a távirati iroda.

Conte széttárja kezeit

A kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal növelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását. Január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat.

Claudio Muti karmester kijelentésére, miszerint a színházak és koncerttermek bezárása miatt Olaszország zene nélkül szegényebb lesz, Giuseppe Conte miniszterelnök nyílt levélben válaszolt, azt hangoztatta, hogy a korlátozások elengedhetetlenek. A kulturális élet és a vendéglátás mellett az oktatás is egyre akadozottabban működik: a gimnáziumok és szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére.

Nemhogy javulna, rosszabbodik a helyzet

Jelenleg hét tartományban éjszakai kijárási tilalom van érvényben, többek között Rómában, Nápolyban és Milánóban. Conte elsősorban azzal mentegeti magát és baloldali kormányát, hogy érthető, hogy az emberek belefáradtak a folyamatos korlátozásokba, sokan azonban úgy vélik, a kormánypártok teszetoszaságának köszönhető ez a helyzet. A vírus terjedése ráadásul úgy tűnik, megállíthatatlan a korlátozások ellenére is:

a halottak száma és az intenzív osztályra egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi. A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet.

A tegnap este közzétett adatok a Corriere della Sera szerint ismét rekordot döntöttek: közel 25 ezer fertőzöttet regisztráltak és több mint kétszáz ember halt meg egy nap alatt. Nápolyban egyébként már múlt péntek óta folyamatosak a tüntetések, akkor a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük a demonstrálók megfékezése érdekében. Vasárnap hajnalban szintén utcai csatatérré változott a római Piazza del Popolo, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek.

Az Új Erő nevű mozgalom az „egészségügyi diktatúra” ellen hirdetett harcot. A tetőtől talpig feketébe öltözött demonstrálók pontosan éjfélkor az olasz trikolór színeivel tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Több mint egy órán keresztül tartottak az utcai összetűzések, amelyek az olasz főváros több kerületére átterjedtek.

Kedd este újabb heves összecsapások voltak országszerte, Torinóban a rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 2500 fős tömeg okozott káoszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.