Hetvenezer régi fotó érhető el a Hungaricana felületén

Már 70 ezer fénykép érhető el az egykori Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívumából a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon. Az értékes gyűjtemény idén júniusban került Budapest Főváros Levéltárának kezelésébe. Azóta a levéltár számos munkatársa dolgozik folyamatosan a felvételek feltárásán.

Magyar Nemzet
2020. 12. 14. 12:12
null
Aki felismeri az eseményeket, szereplőket, az kommentálhatja a Hungaricana portálon Fotó: Főfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, hatalmas mennyiségű, 150 ezer – az 1961–1993 közötti időszakból származó – képből álló fotográfiai együttes került Budapest Főváros Levéltára tulajdonába, amelyeket a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon tesznek elérhetővé. A képek bepillantást nyújtanak a szocialista korszak mindennapjaiba, fővárosi és vidéki eseményekről, vállalati ünnepségekről, divatbemutatókról, szakmai vásárokról láthatunk felvételeket, és sok a gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotó, portré is.

Nemes küzdelem azonosítani a felirat nélküli, mindössze évszámmal és iktatószámmal jelölt negatívtekercseket, ezért számítanak a nagyközönség segítségére.

Aki felismeri az eseményeket, szereplőket, kommentálhatja a Hungaricana-portálon
Fotó: Főfotó

Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Hungaricana felületén. A kiválasztott képhez navigálva lehetőségük lesz saját kulcsszavakat megadni, illetve a témára, szereplőkre és egyéb adatokra nézve pontosító megjegyzéseket tenni, a helyszínt meghatározni Google-térképes lokalizálás segítségével.

A Hungaricana Közgyűjteményi Portálról a fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók. A gyűjtemény feldolgozása ezzel még nem fejeződött be, további felvételek közreadását tervezik 2021 folyamán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.