A valódi értékekről szól a Rozsda lovag és Fránya Frida musical

A legkisebbeket és szüleiket szólítja meg a Budapesti Operettszínház Rozsda lovag és Fránya Frida című családi musicalje, amelyet december 10-én mutatnak be a Kálmán Imre Teátrumban. A látványos, humoros, környezettudatosságra is tanító előadást Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.

2021. 12. 03. 7:08
20211201 budapest rozsda lovad es franya frida gyerek musical eloadas fotosprobaja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Örömteli, hogy a pandémiás időszak ellenére is telt házas előadásaink vannak, ám egyáltalán nem költői a kérdés, hogy öt-tíz év múlva kik ülnek majd a nézőtéren – fogalmazott videóüzeneté­ben Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. Mint mondta, a teátrumnak gondolnia kell a közönség utánpótlására. Nemrég kimondottan az ifjúságnak hirdették meg a Hegedűs a háztetőn című musicalt, de a Lázár Ervin-program előadásait is nagyon szeretik a gyerekek. – A Rozsda lovag és Fránya Frida egy családi musical, amelyre a legkisebbeket várjuk. A darabban játszó művészek szintén fiatalok, így az előadás igazán közel áll a gyerekek lelkéhez – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla.

Mint elhangzott, a Rozsda lovag és Fránya Frida című gyerekmusical különös és mókás karakterekkel varázsolja el a kicsiket és nagyokat, miközben bemutatja, hogy nem csupán a szuperhősök szolgálhatnak példaként, hanem egy kedves és bátortalan, ám csupa szív karakter is lehet igazi hős. 

A történet a valódi értékekről szól, arról, hogy nem erőnktől és pozíciónktól válunk „valakivé”, hanem emberségünk révén is elérhetjük célunkat. A musical emellett a környezettudatosságra is tanít.

Bozsik Yvette rendező-koreográfus a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a gyermek szent és tanító egyben, ezért nagyon fontos, hogy minőségi kultúrát adjunk neki. A darab az 1987-ben megjelent kultikus gyerekkönyvet dolgozza fel, amelyet Bozsik Yvette már többször megrendezett. Ám most egy új előadást készített, hiszen új a közönség. Mint rámutatott, más színházakban már megrendezte a darabot, ami olyan jól sikerült, hogy a német jogtulajdonosok neki adták a magyarországi színpadi rendezés állandó jogát. 

Rozsda lovag karaktere pedig azért fontos, mert ahogy a népmesékben lenni szokott, a legkisebb fiú a furfangjával, kedvességével, bátorságával eléri a céljait

 – jegyezte meg a rendező.

A darabhoz új jelmezek és díszlet is készült. Berzsenyi Krisztina jelmeztervező elmondása szerint a mai gyerekeket rengeteg vizuális inger éri, ezért intenzív színeket, nagy formákat álmodott meg. Vati Tamás díszlettervező arról beszélt, hogy mivel a mesekönyv és a rajzfilm képi világa adott, a kihívást sokkal inkább az jelentette, hogy a színház mit tud mindehhez hozzátenni vizuálisan.

Az volt a cél, hogy varázslat történjen a színpadon például fényeffektek és pirotechnika segítségével. Míg a környezettudatosság a díszletben is megmutatkozik: a tárgyak kidobott májkrémes- és szardíniásdobozokból és más újrahasznosítható anyagokból állnak, emellett Rozsda lovag egy újrahasznosított fémből készült karakter

 – mondta.

Tassonyi Zsolt, a darab zenei vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a musical kottája nem tünteti fel, hol melyik hangszer szól, mindvégig lehetett tudni. – A darab igen széles zenei skálán mozog: a stilizált barokk zenétől a rap- és popzenéig minden megtalálható. Ezekből a műfajokból az igényes hangszerelésű zenéket kell megmutatnunk a legkisebbeknek – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón ízelítőt kaptunk a gyerekmusicalből, elhangzott Rozsda lovag dala, a Merre van Koksz?, az Érj utol, te Fránya és a Rablók vagyunk című dal. A decemberben több időpontban, kettős szereposztásban műsorra tűzött előadásban mások mellett Laki Péter, Dénes Viktor, Pacskó Dóra, Kelemen Fanni, Sándor Péter, Erdős Attila, Peller Anna és Nádasi Veronika lép színpadra.

Borítókép: Nádasi Veronika és Pacskó Dóra énekelnek a sajtótájékoztatón (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.