Megunhatatlan slágerekkel, kuplékkal, sanzonokkal, no meg némi humorral vár az Orfeum

Zenei időutazásra várják a szórakozni vágyókat a budapesti Orfeumban. A Haccacáré című esten olyan slágerek csendülnek fel, mint az Éjjel az omnibusz tetején, a Holdvilágos éjszakán, a Szívemben bomba van, vagy a Kellene ma éjjel egy kis hacáré, haccacáré, Mahó Andrea, Simon Panna Bogi, Gömöri András Máté és Káel Norbert előadásában.

2023. 03. 27. 6:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcvanas évek legendás produkciója volt – először a Nemzetiben, majd a Katonában – a Budapest Orfeum. Császár Angela, Benedek Miklós és Szacsvay László korosztályokkal ismertette meg az 1900-as évek sanzonjait, kupléit, betétdalait. Aztán húsz évvel később, Selmeczi György vezetésével, színre vitték az új Nemzetiben A pesti színt. Ebben Benedek Miklós konferanszaival, népes szereplőgárdával, s a kor slágereivel állítottak emléket a műfajnak. Most pedig már ismét működik Orfeum, ahol folytatódhat a haccacáré.

Az Orfeum plakátja Haccacáré Mahó Andrea
Az Orfeum plakátja

Jól ismerem az előzményeket és nagy rajongója vagyok magam is ennek csillogó zenés korszaknak. Ez most nem egy színdarab lesz, inkább egy felhőtlen, vidám, 1920-as évekbeli  mulatozás. A legismertebb dalokat igyekeztünk összefűzni és jól átitatni egy kis humorral. A lényeg a szórakozáson van

– árulta el Mahó Andrea, Jászai-díjas színművész.

A produkció helyszíne az Orfeum, a meghívóban pedig korabeli ruhák viselésére biztatják a nézőket, akár egy jelmezbálban. A dresszkód betartása persze nem kötelező, ám ezzel szintén igyekeznek fokozni az időutazás hangulatát.

– Az összeállított repertoár alapján mindenki számára fülbemászó, jól ismert örökzöldeket énekelünk, és a vendégek táncolhatnak velünk. Mindenképpen tervezünk egy kis interakciót, de hogy mit, az legyen meglepetés – fogalmazott a színművésznő, aki beszélt arról is, lesz némi könnyed és vidám próza, amit szinte kérnek maguknak a dalok. – Így tudjuk igazán magunkkal vinni a nézőket. Emellett jó érzés lesz megmutatni ezt az oldalunkat is – avatott be Mahó Andrea, majd szólt arról, mekkora a létjogosultsága a mai virtuális világban a műfajnak. – A XXI. századnak sok jó és hasznos vívmánya van, viszont mint minden kornak, ennek is megvannak a hátulütői. Nagyon kemény periódusban élünk, naponta ömlenek ránk a rossz hírek, a Covid által okozott problémák, a gazdasági helyzet, nem beszélve arról, hogy pár száz kilométerre háború dúl. 

A napi stressz ránk telepedett, és úgy érzem, szükségünk van egy kis vidámságra, egy kis töltődésre. Az én olvasatomban a  jókedvnek és a felhőtlen szórakozásnak mindig korban van létjogosultsága.

 Nagyon szeretem ezt a zenei korszakot, a stílust, szeretem a dalokból áradó pimaszságot, szabadságot, nem beszélve arról, hogy ezek a dalszerzők igazán érthettek a szakmájukhoz, hiszen a mai napig ismerik a dalaikat. A haccacáré szó önmagában is egy kicsit huncut, jókedvre derítő. Ránk fér a huncutság és a jókedv.

Borítókép: A Haccacáré szereplői (Forrás: Orfeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.