Törökországban a mezolitikumból származó szobrokat tártak fel

Az őskori művészet mezolitikumból származó, lenyűgöző példái Göbekli Tepe régészeti lelőhelyről kerültek elő, amely Törökország délkeleti részén található. Története a Krisztus előtti X. századig nyúlik vissza, csakúgy, mint a tőle negyven kilométerre fekvő, hasonló felépítésű Karahan Tepe településé is.

Forrás: Kultúra.hu2023. 10. 10. 13:00
Törökországban a mezolitikumból származó szobrokat tártak fel
Törökországban a mezolitikumból származó szobrokat tártak fel (Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériuma) Fotó: Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériuma Forrás: Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török kulturális és turisztikai minisztérium tájékoztatása szerint a szenzációs leleteket ezen a területen találták. A régészeti felfedezésről a Heritage Daily és a National Geographic cikke alapján a Kultúra.hu számolt be.

Kirándulók egy régészeti lelőhelyen.
Kirándulók egy régészeti lelőhelyen. Illusztráció (Forrás: Freepik)

A legjelentősebb lelet a Göbekli Tepénél fellelt vörös, fehér és fekete színanyaggal díszített vaddisznószobor kőtalapzaton. A kutatók szerint az alkotás az egyik legrégebbi festett szobor a mezolitikumból.

A másik feltáráson, Karahan Tepénél egy 2,3 méter magas ülő férfit formázó kőalakot is találtak, amelyet az őskori művészet egyik leglenyűgözőbb példájának tartanak a szakemberek. Az embert ábrázoló tárgyak mellett többféle állatot is megformáltak. A fellelt tárgyak között van a vaddisznón kívül kígyó, rovarok, nyúl, gazella és keselyű is.

Borítókép forrása: Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériuma

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.