Akiket a sors összeköt

Nagy szerelmek, legendás szerelmespárok történetét ismerhetik meg február 14-én, azaz Valentin-napon a Fiumei úti sírkertbe látogatók. Az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című tematikus sétáról – melynek során kiderül, hogyan epekedett Vörösmarty Csajághy Laura után, vagy az, milyen is volt Ady és Léda „héja-násza” – Szabó Viktor sétavezetőt kérdeztük.

2024. 02. 13. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges programmal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertbe Valentin-nap alkalmából. Az Akiket a sors összeköt – Szerelmek és szerelmespárok című tematikus sétán a sírkertben nyugvó legendás szerelmespárok történetét ismerhetjük meg február 14-én 10 órától. A séta a nagy szerelmek nyomába ered, amelynek során tragikus vagy éppen boldog véget ért, drámai és mélyen emberi történetekkel találkozhatunk.

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

– Nem az az elsődleges célunk, hogy egy klasszikus történelem- vagy irodalomórát tartsunk a diákoknak kronológiai jellegű felsorolásokkal, ez inkább egyfajta sztorizás nagy költőinkről, íróinkról, művészeinkről. Az érdeklődést szeretnénk felkelteni a sétákon részt vevőkben, akár egy történelmi korszak, akár egy konkrét személy vagy egy témakör iránt. Úgy is szoktuk mondani, hogy megpróbálunk élményt adni a diákoknak, ezért ezt akár nevezhetjük élménypedagógiának is.

– fogalmaz Szabó Viktor sétavezető. Hozzáteszi: természetesen az ismeretátadás is céljuk, „úgy szoktuk mondani, hogy mi a legjobb és a legklasszikusabb értelemben vett tudományos ismeretterjesztést igyekszünk megvalósítani”.

A sétán megismerhetik többek között Arany János és Ercsey Julianna szerelmét, ez, mint Szabó Viktor rámutat, egy nagyon szép, pozitív üzenetekkel rendelkező történet. Szó lesz Vörösmarty Mihály és Csajághy Laura, Mikszáth Kálmán és felesége, valamint Jászai Mari szerelmeinek történetéről, és nem maradhat ki Ady Endre és Léda szerelme sem. – Ők mindketten a Fiumei úti sírkertben nyugszanak – teszi hozzá Szabó Viktor.

– Megismerkedhetünk Konkoly-Thege Gyula és Dorothy Arents drámai és tragikus történetével, de Babits Mihály, Török Sophie és Szabó Lőrinc szerelmi háromszögéről is szó lesz. Ellátogatunk Karinthy Frigyes sírjához is, és bemutatjuk Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni kapcsolatát.

– mondja a sétavezető.

Arra a kérdésre, hogy a séták mennyiben járulnak hozzá egy-egy művészi koncepció, ars poetica megértéséhez, Szabó Viktor azt mondja, ez nem céljuk, ők inkább a művész mögötti embert szeretnék megmutatni.

Előfordul, hogy nem mindig olyan «szép» a kép, ami egy-egy művészről kirajzolódik. Lehet, hogy egy zseniális költőről van szó, aki viszont egyáltalán nem élt példaértékű életet. Mi az emberre fókuszálunk, így ezt is megmutatjuk, ugyanakkor az életművek is kibontakoznak valamelyest, annál is inkább, mert a sétákba egyfajta illusztrációként a költészetet is belecsempésszük.

 

A séta február 14-én, szerdán 10.30-kor és 14.30-kor indul a Fiumei úti sírkert főbejáratától.

Borítókép: Karinthy Frigyes és Böhm Aranka (Forrás: Facebook/fiumeiutisirkert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.