Bőköz fesztivál, idén már kétszázötven programmal

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál ormánsági településeken augusztus 15. és 25. között. Mintegy kétszázötven programmal várja a közönséget a hagyományos dél-baranyai összművészeti esemény, a Bőköz fesztivál.

Forrás: MTI2024. 05. 15. 20:00
Az idei már a kilencedik Bőköz fesztivál lesz.
Az idei már a kilencedik Bőköz fesztivál lesz. Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingyenes Bőköz fesztiválnak továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt, míg új helyszínként a népszerű zarándokhelyen, a máriagyűdi kegytemplomban is lesz program. 

Az Eperfa Tájházban a Bőköz fesztivál 10 napja alatt számos előadás tekinthető meg a folklór jegyében.
Az Eperfa Tájházban a Bőköz fesztivál tíz napja alatt számos előadás tekinthető meg a folklór jegyében Fotó: Varga György / MTI


A Bőköz fesztivál programjai

Az idei Bőköz fesztiválon a hagyományos programelemek, így könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folkprogramok, kiállítások, beszélgetések, képzőművészeti tárlatok mellett a jazz és a klasszikus zene is helyet kap.

A szaporcai Hétöles Tó – Bőköz nagyszínpadon például fellép a világhírű Stanley Jordan amerikai jazzgitáros, zeneszerző, aki eddigi élete során minden kontinensen, több mint hatvan országban adott koncertet. Svédországból érkezik a Dirty Loops, a zenekar a fúziós jazzt, a funkyt, a gospelt, az elektronikus zenét, a popot és a diszkót ötvözi.

Zséda is nagykoncertet ad a Bőközben, továbbá ellátogat a fesztiválra a Kormorán, a Queen Tribute zenekar, a Don’t Stop The Queen, valamint fellép a Máté Péter-díjas Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Kollmann Gábor Quintet és a Percusison Project ütőegyüttes.

Az Eperfa Tájházban a tíz nap alatt számos előadás tekinthető meg a folklór jegyében, a néptánc, az ormánsági hagyományőrzés, a népi kultúra, játékok, kézművesség értékeinek bemutatásával.

A rendezvény ideje alatt ingyen látogatható Ős-Dráva Látogatóközpontban tárlatvezetések, kerékpártúrák, gyógynövények várják az érdeklődőket, míg a legkisebbeknek gyereksarokkal és népi, természetismereti játékokkal kedveskednek.

E helyszínen komolyzenei és jazzkoncertek is lesznek, tovább idén új programként az ormánsági lakodalmak világába is bepillantást kaphatnak a látogatók.
A kémesi művelődési házban a budapesti Újszínház népszerű művészeivel, Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas érdemes művésszel, Jánosi Dáviddal és Brunner Mártával három előadást láthat majd a közönség.

Az Ormánság színpadon fellép Rákász Gergely orgonaművész, az operett kedvelőknek pedig Lehár-gálát ajánlanak a szervezők.

A katolikus templomban saját quartettjével Bujtor Balázs hegedűművész ad koncertet. A település több helyszínén kiállítások, tárlatok, bemutatók láthatók majd.

Tésenfán, Pál Zsolt Kultúrkertjében Hevesi Tamás és Pély Barna ad koncertet. A HP udvarban Kékfestő kiállítás nyílik, és láthatóak lesznek Szatyor Győzőnek, a népművészet mesterének a munkái is. A református templomban Ivana Bilic és egy tehetséges fiatal, Bogáthy Benedek ad jazzkoncertet.

Új helyként idén felavatják a Boros Misi Zeneligetet, ahol a fiatal zongoraművész maga nyitja meg a helyszínt. 

Itt lép fel a Wespa vonósnégyes, valamint a Brass Line rézfúvós együttes is.

A máriagyűdi kegytemplomban hallgathatja meg a közönség Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész koncertjét. Itt lesz hallható továbbá  a Carpathian Impressions is. Polgár Éva, Borbély László és Varga Gábor művészek Bartók és Liszt-darabokat adnak elő.

Drávacsehiben, az Orbán-házban megtekinthetik az érdeklődők Németh László kerámiagyűjteményét, az Ős-réten a lovassport szerelmesei szurkolhatnak az országos kettesfogathajtó bajnokság versenyzőinek, s lesz Bőköz Café, ahol Pomezanski György televíziós újságíró podcast beszélgetései lesznek láthatók kiváló művészekkel.

Átadják a közönségnek új helyszínként a Horváth László Színt is, ahol minden nap színházi programok várják az érdeklődőket, s ahol a Kossuth-díjas Boráros Imre színművész mutatja be Platón Szókratész védőbeszéde című előadását.

A fesztivál-időszakban nemzetközi hírű előadók – Ivana Bilic, Andrei Puskarev, Szabó István, Dörnyei Gábor, Joó Szabolcs, Horváth Kornél, Mucsi Gergő – tanítanak mesterkurzusokon a zeneművészettel foglalkozó diákságnak.

A Navracsis Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett zajló Bőköz fesztiválon mindezek mellett idén újra megrendezik az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a magyar pásztorkutyák terelőversenyét, de a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a településen a rendezvény ideje alatt.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.