Nemcsak Budapest veszett oda, hanem az egész polgári kultúra

A Szélesvásznú történelem mai adásának középpontjában az ország első musicalje és az abból készült zenés film áll. Az 1967-ben bemutatott Egy szerelem három éjszakájában olyan színészóriások játszanak – a teljesség igénye nélkül –, mint Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Major Tamás, Kállai Ferenc, Bodrogi Gyula, Venczel Vera, Sztankay István, Tordy Géza, Tahi Tóth László vagy éppen Bodrogi Gyula.

2024. 07. 13. 11:00
Egy szerelem három éjszakája
Venczel Vera egyik leghíresebb filmszerepe az Egy szerelem három éjszakája. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar színháztörténelem Hubay Miklós drámaíró, Vas István író és Ránki György zeneszerző alkotását, az Egy szerelem három éjszakáját tartja az ország első musicaldarabjának, amit 1961-ben mutattak be a Petőfi (ma Thália) színházban, s népszerűsége azóta is töretlen. A színdarabból 1967-ben film is készült, már-már utánozhatatlan színészi gárdával, Révész György rendezésében, melyet szombat este ismét műsorra tűz a Hír TV, utána pedig a Szélesvásznú történelemben Zavaros Eszter és Csatári Bence előbb Bodrogi Gyulával, majd Szigethy Gábor Kossuth-díjas íróval beszélget a színdarabról és a filmről.

Egy szerelem három éjszakája
Az Egy szerelem három éjszakája színpadon és moziban egyaránt nagy sikert aratott, csaknem kilencszázezren váltottak rá jegyet. Fotó: NFI

Egy szerelem három éjszakája

Révész György filmje musical ugyan, de nem az a felhőtlen, ártatlan szórakozás: a szerelem, az élni akarás és a művészet a háború poklával keveredik benne. 

A vidám dalokkal kísért boldog emlékfoszlányok egyre halványabban pislákolnak a szereplők tudatában, s ettől lett igazán különleges hangulatú, egyedi filmélmény.

Bálint (Tóth Benedek) vonata épp a frontvonalra robog a második világháború alatt, a fiatal költő pedig felidézi utolsó élményeit kedveséről (Venczel Vera). A fiatalok próbáltak megszökni a sorozás elől, egy ideig festőművész barátjuk kínál nekik menedéket Szentendrén, ám végül a lánynak vész nyoma. Hamarosan egy nyomozó kopogtat az ajtón, Bálint nem tud menekülni a behívóparancs elől. A vonaton végül három bajtársára (őket Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán és Darvas Iván játsszák a filmben) bízza utolsó versét, és arra kéri őket, keressék fel a lányt, ha nem térne haza.

Az Egy szerelem három éjszakája című darabnak 1961-ben volt az ősbemutatója Margittai Ágival és Bodrogi Gyulával, aki a filmváltozatban is feltűnt.

Ez volt az első olyan színdarab, amit már musicalnek neveztek, amely már a próza, a vers és a zene egybeolvadásából született

– meséli a Szélesvásznú történelem műsorában Bodrogi. Bár a film a második világháború évei alatt zajlik, a díszletek ellenére sokkal nagyobb perspektívát vizsgál, mikor a harmadik felvonás végén elhangoznak az ikonikus mondatok: „Isten veled, édes életünk! Isten veled, Budapest, te édes!”, amin a korabeli közönség együtt könnyezett, mert itt nemcsak a főváros végéről, hanem a polgári korszak siratásáról van szó.

Egy olyan polgári életszint jelenik meg a darabban, amit ’49 után szisztematikusan irtanak az országban.

– ecseteli Szigethy Gábor, később hozzátéve, hogy akármilyen is volt a Horthy-éra, minden ellentmondásával együtt is élhetőbb volt, mint a sötét Rákosi-korszak.

A polgári élet hanyatlásáról szólnak a film szatirisztikusabb részei is, ilyen az egyik leghíresebb, a reklámszlogenek jól csengő hamisságát gúnyoló jelenet. 

Ebben Bálint barátai – abban reménykedve, hogy egy őrmestert lefizetve kimenthetik barátjukat a sorozás kötelezettsége alól – a lehetséges pénzkereseti lehetőségeken törik a fejüket. Az említett jelenetet itt lehet megtekinteni:

Az eredeti darab néhány központi motívuma Radnóti Miklós tragikus sorsán alapszik; a dalszövegekért és a versekért felelő Fekete Istvánnak közeli barátja volt az író, ám az Egy szerelem három éjszakája általánosságban mégis inkább a háború tragédiájáról szól, amit még a művészet, a barátság és a szerelem –  tehát minden, ami emberivé tesz –  is csak alig-alig tud túlélni, ha egyáltalán, hiszen Bálint barátai végül elfelejtik a költő versét.

Az Egy szerelem három éjszakáját ma este 20 órakor sugározza a Hír TV, utána 22 órától nézhetjük meg a Szélesvásznú történelem vonatkozó adásának ismétlését.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.